Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vieraskynä

Poliisiylijohtaja Paatero: Verkkorikollisuuden torjuntaan tarvitaan uutta lainsäädäntöä

Pääkirjoitus
 
Mikko Paatero ja Jarno Limnéll
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kyberrikollisuus on muuttumassa aiempaa ammattimaisemmaksi, kansainvälisemmäksi ja järjestäytyneemmäksi, varoittavat HS:n Vieraskynä -palstan kirjoittajat.
Kyberrikollisuus on muuttumassa aiempaa ammattimaisemmaksi, kansainvälisemmäksi ja järjestäytyneemmäksi, varoittavat HS:n Vieraskynä -palstan kirjoittajat. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Lainsäädäntö ei vielä tunnista kyber- ja reaalimaailman eroja riittävän hyvin, kirjoittavat poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll HS:n Vieraskynä-palstalla.

Mikko Paatero
Mikko Paatero

Yhteiskunnan digitalisoituminen merkitsee monien aiemmin vain fyysiseen maailmaan kuuluneiden asioiden ja ilmiöiden siirtymistä tietoverkkoihin ja tietojärjestelmiin. Tämä koskee myös rikollisuutta: muutaman vuoden kuluessa kyberrikollisuutta on enemmän kuin reaalimaailmassa tehtyjä rikoksia. Esimerkiksi Britanniassa 70 prosenttia petoksista tapahtuu jo nyt verkossa.

Kyberrikollisuus on muuttumassa aiempaa ammattimaisemmaksi, kansainvälisemmäksi ja järjestäytyneemmäksi. Moni kyberrikollisten organisaatio muistuttaa rakenteeltaan monikansallista yritystä, ja kyberrikollisuudella tavoitellaan suuria taloudellisia hyötyjä.

Poliisin ja muiden yhteiskunnan turvallisuudesta vastaavien viranomaisten pitää ottaa kyberrikollisuus vakavasti ja tarttua ongelmiin ripeästi. Valtioiden ulkoinen ja sisäinen turvallisuus kiinnittyvät aiempaa tiiviimmin yhteen. Se vaatii verkkorikollisuuden torjunnassa tiiviimpää yhteistyötä, sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Aivan erityistä huomiota on kiinnitettävä sen selvittämiseen, miten tietoverkkojen avulla rikoksia valmistelevat ihmiset löytävät toisensa. Meillä on jo runsaasti näyttöä siitä, että samanmielisten kesken tietoverkoissa suunnitellaan mitä hirveimpiä tekoja. Niistä saatetaan ilmoittaa sosiaalisessa mediassa juuri ennen iskua. Tällaisten tekojen estäminen on poliisille jo arkipäivää.

Myös kybervandalismi ja laiton hakkerointi ovat yhä useammin rikostutkinnan kohteena. Pelkän näyttämisen halun vuoksi tehty palvelunestohyökkäys saattaa aiheuttaa todella suuret vahingot. Teko voi johtaa vankeusrangaistukseen.

Tietoverkkoihin ja -järjestelmiin kohdistuvien tai niitä hyödyntävien rikosten torjumisessa tärkeää on ennaltaehkäisy. Jos Suomessa halutaan torjua ammattimaista kybervakoilua, tiedustelupalveluiden suorittamalle verkkotiedustelulle ei ole vaihtoehtoa.

Jarmo Limnéll
Jarmo Limnéll

Turvallisuutta voidaan parantaa merkittävästi viranomaisten yhdessä muodostamaa tilannekuvaa edelleen parantamalla ja nykyistä lainsääntöä muuttamalla. Viranomaisten tehtävien ja toimivaltuuksien on oltava tarkoituksenmukaisessa suhteessa toisiinsa. Rikosten selvittämiseen liittyvän tiedonhankinnan kynnys on asetettava poliisille mahdollisimman matalaksi. Poliisilla pitää olla ajantasaiset toimivaltuudet kyberrikollisuuden torjumiseen ja selvittämiseen.

Lainsäädäntö ei riittävästi tunnista kyber- ja reaalimaailman eroja. Poliisi tarvitsisi esimerkiksi nykyistä kattavamman oikeuden peitetoimintaan rikoksentekomahdollisuuksineen silloin, kun tavoitteena on estää pedofiiliringin toiminta.

Myös yritysten on suhtauduttava vakavasti kyberuhkiin ja varauduttava niihin. Yritysten pitäisi kertoa havaitsemistaan kyberhyökkäyksistä sekä asiakkailleen että viranomaisille – nyt hyökkäyksistä usein vaietaan maineen menettämisen pelossa. Tehokas tiedonvaihto estää yhdessä kohteessa tapahtuneen hyökkäyksen onnistumisen toisaalla.

Merkittävin tapa vähentää kyberrikollisuutta on tiedon lisääminen. Etenkin taloudellista hyötyä tavoittelevat kyberrikolliset yrittävät usein mennä yli sieltä, missä aita on matalin. Rikoksen uhreiksi joutuvat todennäköisimmin osaamattomat ja verkkojen turvallisuuteen välinpitämättömästi suhtautuvat ihmiset.

Kyberturvallisuus on tulevaisuudessa yhä henkilökohtaisempaa: jokaisen oma vastuu korostuu. On tunnettava digitaalisen toimintaympäristön liikennesäännöt ja noudatettava niitä.

Tietojärjestelmissä ja -verkoissa esiintyvän rikollisuuden torjunta on koko yhteiskunnan asia. Kaikkien on osallistuttava näihin talkoisiin.

Valtionhallinto voi tehostaa toimintaansa poistamalla tiedonvaihdon esteitä ja lisäämällä yhteistoimintaa. Myös kansainvälisen yhteistyön laajentaminen ja syventäminen on kyberrikollisuuden torjunnassa välttämätöntä.

Yhteiskuntamme kyky vastata kasvavaan kyberrikollisuuteen uskottavasti on keskeinen tavoite, kun Suomi pyrkii kyberturvallisuuden johtavien valtioiden joukkoon.

Mikko Paatero ja Jarno Limnéll
Paatero on poliisiylijohtaja. Limnéll on kyberturvallisuuden professori Aalto-yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat