Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska joutuu pelastamaan energiapolitiikkansa ydintä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ranskan valtion pääosin omistaman ydinenergiayhtiö Arevan ongelmissa on pelissä muutakin kuin yhtiön kohtalo. Areva antoi ennakkoilmoituksen, että se teki viime vuonna 4,9 miljardin tappion. Se on enemmän kuin yhtiön pörssiarvo.

Ranskalle ydinenergia on ollut kansallisen riippumattomuuden varmistamisen väline. Sotien jälkeen Ranska laski, että se tarvitsee sekä ydinaseen että sähköntuotantoa, joka tarjoaa mahdollisimman suuren riippumattomuuden muista maista ja ulkopuolisista energian tuottajista.

Ydinenergian strateginen merkitys on pitänyt Ranskaa ja ranskalaisia energiayhtiöitä Afrikassa alueilla, joilla on ydinenergian tuotannossa tarvittavaa uraania. Energiakysymyksistä on tullut myös geopoliittisia kysymyksiä.

Ydinvoiman valtava kansallinen merkitys näkyy myös siinä, mitä Ranska ajattelee ilmastonmuutoksesta. Kasvihuonekaasujen vähentämiseen ranskalaiset tarjoavat aina ydinvoiman rakentamista.

Ranskassa ydinenergia ei edes jaa poliittista karttaa samalla tavalla kuin monessa muussa Euroopan maassa.

Areva on ollut ranskalaisen siviilikäyttöön tarkoitetun ydinenergian kärkiyhtiö. Sen edut ovat olleet valtiollisessa suojeluksessa. Esimerkiksi ranskalaiset autonvalmistajat tai luksustuotteiden tekijät ovat saaneet pärjätä maailmalla omillaan, mutta Arevan etuja ovat vieneet eteenpäin Ranskan valtiojohto ja diplomatian verkosto.

Areva syntyi vuonna 2001 jatkamaan Ranskan ydinenergiaosaamista. Yhtiön juuret ovat vuonna 1958 perustetussa ydinenergialaitosten rakentajassa Framatomissa sekä uraanin hankintaan ja rikastamiseen erikoistuneessa Cogemassa.

Maailman suurimman ydinvoimayhtiön heikkous paljastui Suomessa. Yhtiön projektiosaaminen ei riittänyt Olkiluodon uuden sukupolven voimalan rakentamiseen. Hanke rasittaa Arevan taloutta. Uhkana ovat lisäksi parin miljardin korvausvaatimukset, joita Teollisuuden Voima vaatii voimalan viivästymisestä.

Ranskalle Arevalla on kuitenkin niin suuri arvo, että valtiolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin sen pelastaminen. Rahan lisäksi apua voi tulla yritysrakenteen muokkaamisesta: Ranskan voimaloiden toiminnasta ja tuotannosta vastaava yhtiö EDF voisi tulla mukaan järjestelyyn. Näinhän tapahtui jo Olkiluodossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat