Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaisaloite vakiinnutti paikkansa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunta käsittelee tämän viikon torstaina sivistysvaliokunnan mietintöä, jossa esitetään hylättäväksi kansalaisaloite ruotsin kielen muuttamisesta valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla.

Sitä seuraa keskustelu aiheesta ja äänestys, sillä sivistysvaliokunnan perussuomalaiset jättivät mietintöön eriävän vastalauseen. Eduskunta mitä todennäköisimmin hylkää aloitteen.

Sen jälkeen tällä kaudella jätetyistä kuudesta kansalaisaloitteesta kesken on enää aloite, jossa vaaditaan rattijuoppojen rangaistusten tiukentamista. Lakivaliokunta tekee siitä parhaillaan mietintöä, ja keskustelu saadaan kyllä tungetuksi eduskunnan loppukauden aikatauluun.

Tämä eduskunta ei enää ota vastaan kansalaisaloitteita, vaan vireillä olevat ja tarpeeksi kannatusilmoituksia saavat aloitteet siirtyvät seuraavan eduskunnan puitaviksi.

Seuraavalla kaudella odotettavissa on ainakin aloite Suomen synnytyssairaaloiden puolesta. Vaaditun nimimäärän eli vähintään 50 000 allekirjoittajaa on saanut myös aloite, joka vaatii terveydenhuollon henkilökunnalle oikeutta kieltäytyä raskauden keskeyttämisestä vakaumuksellisista syistä.

Lain mukaan aloite pitää jättää eduskunnalle kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun Väestörekisterikeskus on nimien keruun jälkeen vahvistanut kannatusilmoitusten olevan kunnossa.

Olisi hyvä, että uusi eduskunta saisi kansalaisaloitteita käsiteltäväkseen heti alkutaipaleeltaan lähtien, jotta kuorma pysyisi koko kauden tasaisena. Nyt ruotsin kieltä ja rattijuoppoutta koskevat aloitteet ovat keskellä eduskunnan loppuruuhkaa. Onneksi ne ehtivät saada asianmukaisen käsittelyn mietintöineen ja täysistuntokeskusteluineen. Aloitteiden raukeaminen olisi ollut noloa eduskunnalle.

Laki kansalaisaloitteesta tuli voimaan maaliskuussa 2012. Nimien keruu on aloitettu yli kolmestasadasta aloitteesta, mutta eduskuntaan asti on yltänyt vain kuusi aloitetta.

Etukäteen oli pelkoja, että mahdollisuus kerätä nimiä netissä ja 50 000 nimen raja hukuttavat eduskunnan populistisiin aloitteisiin, mutta rima on pysynyt korkealla. Suomalainen ei näytä vetäisevän edes "läpällä" nimeään aloitteeseen, jossa halutaan kieltää mopoautot tai puolittaa kansanedustajien määrä.

Tähänastisista kansalaisaloitteista kaikinpuolinen menestys on ollut aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista, joka sai ennätysmäärän – lähes 167 000 – allekirjoittajaa ja meni lisäksi läpi eduskunnassa niin selvällä enemmistöllä, että se sitoo myös jatkovalmistelussa seuraavaa hallitusta ja eduskuntaa. Avioliittolakiin liittyy muita lainmuutoksia, joiden on tarkoitus tulla voimaan maaliskuussa 2017.

Toinen osittainen menestys oli kansalaisaloite energiatodistuslain muuttamiseksi. Itse aloite hylättiin, mutta asiasta käytiin hyvä keskustelu, jossa hallitusta velvoitettiin ajamaan EU:ssa muutoksia energiadirektiiviin.

Eduskunta sai alkukakistelun jälkeen sovituksi asialliset menettelytavat kansalaisaloitteiden käsittelemiseksi.

Aluksi ilmassa oli tosin henkeä, että valiokunnille pitää jättää vapaat kädet aloitteiden käsittelemiseksi mielensä mukaan. Se olisi saattanut johtaa siihen, että aloitteet olisivat hautautuneet valiokuntien pöydille.

Nyt valiokunnan on viimeistään puolen vuoden sisällä tehtävä päätös siitä, kuinka se aikoo käsitellä kansalaisaloitteen. Tähänastisista aloitteista on tehty mietinnöt, joiden valmistelussa on kuultu asiantuntijoita, usein myös julkisissa kuulemisissa.

Kansalaisaloite näyttää vakiinnuttaneen paikkansa ensimmäisellä eduskuntakaudellaan. Aloitemahdollisuus on osoittanut, että nyt kansalaiset voivat pakottaa eduskunnan käsittelemään aiheita, joita puolueet mieluummin välttelisivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat