Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ja Ruotsin kohtalonyhteys on kirkastunut

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomat pohtii ruotsin kielen merkitystä Suomessa.

"Suomalainen kulttuuri on aina sijainnut idän ja lännen välissä, mutta Venäjän suora vaikutus rajoittui reiluun sataan vuoteen. Ruotsalainen kausi alkoi legendan mukaan jo 1150, kun Eerik Pyhä ja piispa Henrik saapuivat Suomeen liittäen alueen läntiseen kristikuntaan."

Suomi on kansakuntana ja kulttuurina omaleimainen, mutta olemme enemmän ruotsalaisia kuin venäläisiä. Maatamme yhdistää länsinaapuriin paitsi valtauskonto myös yhteinen näkemys demokratiasta, ihmisoikeuksista ja oikeusvaltiosta. Suomen ja Ruotsin kohtalonyhteys on viime vuodesta lähtien kirkastunut tavalla, joka ei ollut näköpiirissä, kun kansalaisaloitetta [pakkoruotsin lopettamisesta] viriteltiin. Putinin Venäjän toiminta Krimillä ja Itä-Ukrainassa on repäissyt idän ja lännen rajan railona auki, ja Suomi on ilmaissut kuuluvansa yksiselitteisesti länteen."

"Kun sotilaallinen aktiivisuus on lisääntynyt myös Itämeren piirissä, ovat Suomi ja Ruotsi löytämässä toisensa uudella tavalla maanpuolustuksessa. Pohjoismainen sotilaallinen yhteistyö on aktiivisessa keskustelussa."

"Suomea sitoo länteen myös yhteinen näkemys erilaisten vähemmistöjen tasa-arvoisesta kohtelusta. Kaksikielisyys on ollut Suomelle selkeä imagovaltti. Venäjän kielen kokeiluluonteinen opetus Itä-Suomen kouluissa on yhä mahdollista, ja lopullisesti kansalaisaloitteen kohtalosta päättää eduskunnan täysistunto. Lienee kuitenkin toivottavaa, ettei venäjän kielestä koskaan tule "toista kotimaista".

Lapin Kansa varoittelee velkavetoisesta elvytyksestä.

"Kun Jyrki Kataisen (kok) hallitus aloitti työnsä lähes neljä vuotta sitten, yksi päätavoitteista oli valtion velkaantumisen pysäyttäminen. Tiedossa on ollut jo pitkään, ettei tavoite toteudu. Suomi on elänyt yli varojensa viimeiset seitsemän vuotta. Velkaa oli 2008 reilut 50 miljardia euroa. Sadan miljardin raja särkyy vielä kuluvan vuoden aikana."

"Päättäjistämme löytyy yhä niitä, joiden mielestä Suomella ei ole mitään hätää. He vastustavat leikkauksia ja kannattavat sen sijaan elvytystä eli velkaantumisen jatkamista. He muistuttavat, että julkista velkaa on 'vain' 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen eli vähemmän kuin jopa Saksalla, mutta jättävät kertomatta sen, että Saksa on vakaa talous toisin kuin Suomi. Tällaisia päättäjiä ei pidä päästää seuraavaan hallitukseen, jonka on tehtävä vaikeita ratkaisuja velaksi elämisen lopettamiseksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat