Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron politiikan suunnasta ei jäänyt vaaleissa epäselvyyttä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Virolaisista äänestäjistä noin 73 prosenttia kannatti sunnuntain vaaleissa osapuilleen maansa nykyistä poliittista suuntaa. Se on merkittävä luottamuslause keskustaoikeistolaiselle reformipuolueelle, joka on ollut Viron hallitusten johdossa kymmenen vuoden ajan ja suurella todennäköisyydellä johtaa myös vaalien jälkeen muodostettavaa uutta hallitusta.

Laaja poliittinen yksituumaisuus kätki kuitenkin tällä kertaa sisäänsä myös muutoksia. Reformipuolue säilyi 27,7 prosentin ääniosuudellaan suurimpana puolueena ja menetti edellisvaalien kannatuksestaan vain vajaan prosenttiyksikön. Sen hallituskumppaneina olleet puolueet pärjäsivät kuitenkin huonommin. Sosiaalidemokraattien 15,2 prosentin kannatus oli vajaat kaksi prosenttiyksikköä pienempi kuin viimeksi. Aiemmin hallituksessa mukana ollut konservatiivinen Isänmaan ja Res publikan liitto menetti lähes kolmanneksen ääniosuudestaan, joka on nyt 13,7 prosenttia.

Viron tulevan politiikan kannalta on merkittävää, että äänistä melko pieni osa siirtyi venäläistaustaisen väestön kannatuksesta riippuvaiselle keskustapuolueelle, joka on edelleen parlamentin eli riigikogun toiseksi suurin poliittinen ryhmä.

Pääosa äänistä päätyi kahdelle ensi kertaa viiden prosentin yläpuolelle nousseelle ryhmälle, protestihenkiselle mutta liberaalille vapaapuolueelle ja politiikan oikeaan laitaan ilmaantuneelle tiukan nationalistiselle Konservatiiviselle kansanpuolueelle.

Vapaapuolue sai saman tien mahdollisuuden nousta hallitukseen, koska reformipuolue ja demarit menettivät keskinäisen enemmistönsä 101 edustajan riigikogussa.

Vapaapuolueen mukaantulo voisi luoda enemmän muutospainetta Viron politiikan toimintatapoihin kuin sen sisältöön. Puolueen taustalla on kansanliike, joka protestoi Viron politiikkaan pesiytynyttä tapaa tehdä ratkaisevat päätökset pienissä piireissä suljetuin ovin.

Se, ettei Viron politiikkaan ole ilmaantunut tätä mullistavampia protestiryhmiä, johtuu pitkälti keskustapuolueesta.

Keskusta toimii yhä ukkosenjohtimena, vaikka se ei välttämättä ole puolueen johtajan Edgar Savisaaren pyrkimys. Savisaaren imuroidessa ääniä populistisilla talouslinjauksilla tilaa ei jää varsinaisille venäläispuolueille eikä uusille ryhmille demareiden vasemmalla puolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat