Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-pikapaikkaus jätti yhä ongelmia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kokoontuu tänään tiistaina ensin aamutuimaan ja sitten uudelleen illansuussa. Kahden kokouksen päivätahti kertoo valiokuntaan kasautuneesta lakiruuhkasta ja siitä, että asialistalla on poikkeuksellisen painavaa tavaraa: laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä eli sote-uudistus.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on arvioida, voidaanko sote-laki äänestää eduskunnassa voimaan vielä tämän vaalikauden viime metreillä tavallisena lakina, jotta Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon remontti voisi vihdoin käynnistyä toden teolla.

Alkuperäinen, virkamiesvalmisteluun perustunut lakiesitys sai perustuslakivaliokunnalta pakit, minkä jälkeen eduskunta ryhtyi itse korjailemaan lain perustuslakiongelmia.

Muutokset ovat niin isoja, että eduskunta käytännössä otti lain valmisteluvastuun itselleen. Eduskunta toki korjaa sinne tuotuja lakeja puutteita havaitessaan, mutta tämänkaltainen teknistä korjailua laajempi uudelleenkirjoitus on harvinaista.

Yleensä näin perusteellinen mylläys vaatisi, että lain kohteet ja muut osapuolet saisivat nekin kertoa mielipiteensä muutoksista. Nyt tällaista kuulemiskierrosta ei ole. Ei ole aikaa, sillä nykyinen eduskunta lopettaa työnsä ensi viikon lopussa.

Kiire kertoo, että laki on poliitikkojen mielestä saatava voimaan ennen vaaleja hyvän lainvalmistelun periaatteista piittaamatta. Sote-uudistuksen taustalla on kaikkien puoluejohtajien vuoden takainen yhteinen sopimus, ja lain kaatuminen olisi kova kolaus niin hallituspuolueiden kuin oppositionkin arvovallalle.

Suomi tarvitsee terveydenhuollon uudistuksen sekä terveyspalveluiden paremman linkityksen sosiaalityöhön. Nykyisen järjestelmän puutteista kertoo se, että hyvinvointi- ja terveyserot kansalaisten välillä ovat revenneet suuriksi, samoin erot palveluiden saatavuudessa. Jotta palvelut saadaan toimimaan, vastuun niistä on oltava nykyistä laajemmilla yksiköillä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi poistamaan lakiesityksestä perustuslain kannalta ongelmalliset jättikuntayhtymät eli viisi sote-aluetta. Valiokunta ehdottaa, että hallinto rakennetaan nykyisten sairaanhoitopiirien viitoittamalle pohjalle eli 19 kuntayhtymän varaan. Niistä on yritetty äänivaltarajoituksin saada tasapuolisia kaikenkokoisten kuntien kannalta.

Demokratia ehkä paranee, kun kuntayhtymät pienenevät, mutta kokonaisuudesta uhkaa tulla hajanainen. Valtakunnallisena ohjausvälineenä on jokaisella 19 alueella tehtävä järjestämispäätös, josta neuvotellaan sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Ministeriön tulisi siis muun muassa estää se, etteivät alueet lähde keskinäiseen kilpavarusteluun.

Vai kuka tästä viime kädessä päättää? Valtiovarainministeriö haluaisi sote-menoille budjettikehykset, mutta ministeriö ei ole ainakaan ennen vaaleja halunnut määritellä, miten tiukalla otteella valtion pitäisi ohjailla sote-alueiden rahoja.

Edellinen esitys tyssäsi perustuslakivaliokunnassa myös rahoitusmalliin, joka olisi johtanut kohtuuttomiin eroihin kuntien maksutaakassa. Valtiovarainministeriö julkisti viime perjantaina uuden lakiluonnoksen pohjalta tehdyt laskelmat, jotka osoittavat erojen lievenevän mutta olevan yhä varsin suuria. Sen kattavampaa taloudellisten vaikutusten arviointia ei ole saatavilla.

Poliittinen paine on kova, mutta perustuslakivaliokunta säilyttänee silti viileän harkintakykynsä. Jos se katsoo, että uusikin malli on ongelmallinen, puoluejohtajien kannattaisi yhdessä sopia nopeasta jatkovalmistelusta vaalien jälkeen ja kytkeä mukaan terveydenhoidon rahoituksen laajempi remontti, joka on joka tapauksessa vaalien jälkeisellä työlistalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat