Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä ei sittenkään yllätä

Pääkirjoitus
 
Katja Boxberg Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien talouden ja politiikan toimittaja.

Moskova elokuussa 1999. Kotitoimitus soittaa. Moskovalaisessa lähiössä on yöllä räjähtänyt kerrostalo. Päivän valjetessa selviää, että kuolleita on melkein sata.

Seuraavalla kerralla, kuukautta myöhemmin, soittaa äiti. Kolmatta soittajaa en muista. Kolmas pommi ei räjähdä Moskovassa vaan Etelä-Venäjällä.

Räjäyttäjiä ei löydy. Kreml ei epäröi syyttää tšetšeenejä. Pian tuntemattomuudesta pääministeriksi noussut hahmo johdattaa maan toiseen Tšetšenian sotaan. Ei mene monta kuukautta, kun nuupahtanut presidentti Boris Jeltsin ilmoittaa uudenvuodenpuheessaan luopuvansa vallasta. Seuraajakseen hän toivoo pääministeri Vladimir Putinia, jonka suosio on nousussa.

Kremlin sisäisistä valtataisteluista päästään tuskin koskaan selville. Kiinnostavaa on se, mitä tapahtui ennen räjähdyksiä ja sotaa.

Venäjä oli vuonna 1998 syöksynyt hirmuiseen talouskriisiin. Rupla romahti syksyllä, valuuttapako kiihtyi eliitin siirreltyä omaisuuttaan toisaalle, kansalaiset jonottivat pankkien edessä nostaakseen säästönsä ja orastava keskiluokka pakotettiin polvilleen. Kahden vuoden aikana maata ehti palvella viisi erinimistä pääministeriä: Tšernomyrdin, Kirijenko, Primakov, Stepašin ja Putin.

Se, onko näennäisesti samantyyppisillä tilanteilla tuolloin ja nyt mitään todellisia yhteneväisyyksiä, on lopulta samantekevää.

Selvää on joka tapauksessa, että ainakaan maassa tuolloin olleille nyky-Venäjän suunta tai Putinin toiminta ei ole sellainen massiivinen yllätys kuin se näyttää olevan monille suomalaisille – myös ulkopolitiikan vaikuttajille.

Yllättyneisyyttään ovat viime aikoina ilmaisseet monet, joiden jo pelkän virkansa puolesta pitäisi olla kohtuullisen hyvin perillä Venäjän tilanteesta. Uskolla ja toivolla voi olla käyttöä toisenlaisissa suhteissa, mutta valtioiden välisessä naapuruussuhteissa niiden annostelussa pitäisi olla tarkkana.

On tietenkin mahdollista, että ennen Ukrainan sotaa ja nykyistä talouskriisiä toistuneet vakuuttelut Venäjän demokratiakehityksestä ja Putinin tuomasta vakaudesta olivat vain kauniita sanoja ja todellisuudessa Suomen ulkopolitiikan päättäjät tiesivät koko ajan, mihin suuntaan Venäjä on menossa.

Oli uskottelun taustalla hyväntahtoinen hölmöys tai tahallinen sumutus, suomalaisilla on hyvä syy olla ihmeissään.

Katja Boxberg katja.boxberg@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat