Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisia vaivaa verofetissi

Pääkirjoitus
 
Matti Apunen
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja.

Suomalaisilla on verofetissi. Rakastamme veroja ja uskomme niiden hyvää tekevään vaikutukseen tavalla, jota ei pidetä maailmalla ihan normaalina.

Fetissi (ransk. fétiche) tarkoitti alun perin taikakalua, joka hoitaa mystisesti ongelmia pois päiväjärjestyksestä. Juuri näin meitäkin on kehotettu veroista ajattelemaan. Useimmat meistä, luulisin, aliarvioivat maksamiensa verojen määrän ja yliarvioivat veroilla saatavat hyödyt.

Tiedätkö sattumoisin, mikä on henkilökohtainen veroasteesi, siis maksamiesi tulo- ja kulutusverojen osuus tuloistasi?

Arvioin omat asumiskuluni, syömiseni, autoiluni ja muut normaalit menoni, ynnäsin tuloveroni ja laskin veroasteeni. Tulos oli hiukan yli 58 prosenttia. Ja jotta työnantaja voisi maksaa minulle bruttopalkkani, hänen täytyy tietysti maksaa valtiolle lisää rahaa työnantajamaksuina. Toisin sanoen valtio ottaa minulta joka kuukausi liki kuusi euroa kymmenestä. Loput 42 prosenttia on se summa, josta voin alkaa tehdä omia päätöksiä. Se on todellinen palkkani.

Tämän vuoden Tieto-Finlandian ansaitsisi topakka pikku kirja Verotuksen synkkä anatomia, jonka ovat kirjoittaneet tilintarkastaja Risto Järvinen ja kauppatieteiden maisteri Sami Järvinen. Palkintoa ei tule, koska kirja on aivan liian ymmärrettävä, jaarittelematon ja poliittisesti häpeämätön. Se tiivistää selkeiden esimerkkien kautta verottajan parantumattoman ahmimishäiriön.

Tavallinen suomalainen palkansaajaperhe himoitsee kivaa perheasuntoa Pasilasta. Perhe ottaa 25 vuoden asuntolainan koko kauppasummalle ja ostaa 400 000 euroa maksavan uudenkarhean asunnon. Mitäpä arvelisitte: paljonko valtio ottaa välistä ennen kuin Pertin ja Pirjon asunto on maksettu? Vastaus on 520 000–540 000 euroa.

Järvisten siteeraamien VTT:n laskelmien mukaan uudessa kerrostaloasunnossa on 40–45 prosenttia veroja tai veronluonteisia maksuja, esimerkkiperheen tapauksessa siis 160 000–180 000 euroa. Valtion loppu saanti tulee asuntolainan lyhennyksistä.

Jokaisesta ansaitusta ja lyhennetystä lainaeurosta maksetaan tietysti veroa. Oikaisen Järvisten pitkän laskelman: lainanlyhennysten hoitaminen vaatii maksettavaksi tuloveroja 360 000 euroa. Toisin sanoen 400 000 euron asunnon lopullinen hinta on 760 000 euroa, josta valtio lapioi liiviin yli puoli miljoonaa. Koroista emme ole vielä puhuneet mitään.

Uskoisitteko?

"Kaupparekisteriin merkityt yritysten toimialat ovat kauttaaltaan harhaanjohtavia, koska yritysten päätoimiala on verotulojen tahkoaminen julkiselle taloudelle," kirjassa huomautetaan.

Kilpailukykykeskustelussa palkkakustannuksista pauhaaminen voi aiheuttaa perspektiiviharhan, jossa syyllistämme ihmiset ja palkat ja päästämme todellisen syyllisen – verottajan ja verot – kuin koiran veräjästä.

Kaikki tämä olisi jotenkin perusteltavissa, jos veroilla saadut palvelumme olisivat maailman mitassa ylivoimaisia. Mutta ei.

Suomalainen jonottaa edelleen viikkoja lääkäriin, tuntuvasti alemmasta veroasteesta nauttiva ruotsalainen ei. Todellisissa sivistysmaissa potilas ei raahaudu terveyskeskukseen kärvistelemään, vaan lääkäri tulee potilaan kotiin.

Ilmassa on merkkejä siitä, että rakkautemme veroihin ei ole enää rypytön. Evan huomenna julkaistavasta arvo- ja asennetutkimuksesta käy ilmi kansalaisten veroväsymys.

Kaksi kolmesta suomalaisesta ilmoittaa, että heidän kohdallaan veronkorotukset saavat riittää. "Iloisiksi veronmaksajiksi" ilmoittautui vain 16 prosenttia vastaajista. Samalla julkiselta sektorilta vaaditaan parempaa tehokkuutta.

Tulevissa vaaleissa asiaan voisi mainiosti vaikuttaa, mutta sitten tullaankin vaikeimmalle rastille. Verokriittisiä ehdokkaita on kyllä, mutta kevennysten todelliset toteuttajat ovat mahtuneet kärpäsen napaan, ja tilaa on jäänyt vielä virkamiesten epäitsekkyydellekin.

Järvisten parhaita havaintoja on se, ettei verokiimasta voi syyttää vain punaista lyhytnäköisyyttä. Verofetissimme on kypsynyt nimenomaan porvaripuolueiden vahtivuorolla. Eduskunnassa on ollut vasemmistoenemmistö viimeksi yli 40 vuotta sitten.

Matti Apunen matti.apunen@eva.fi
Kirjoittaja on Elinkeinoelämän
valtuuskunnan johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat