Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi hakee ulkopolitiikalleen vaikuttavuutta vanhoin keinoin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström selvitti tiistaina Helsingissä sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallituksen ulkopolitiikkaa, jonka iskusanoja ovat riippumaton ja feministinen. Wallström on Suomessa Ruotsin kuningasparin valtiovierailun yhteydessä.

Ulkopolitiikan uudet painotukset ovat herättäneet hämmennystä Ruotsissa. Dagens Nyheterin vastaava päätoimittaja Peter Wolodarski kirjoitti kolumnissaan sunnuntaina, että hallitus toimii ikään kuin Ukrainassa ei olisi sotaa, Venäjä ei yrittäisi jakaa Eurooppaa eikä Ruotsi olisi ollut EU:n jäsen jo 20 vuotta.

Wolodarski puuttui ennen kaikkea ulkopolitiikan määrittelemiseen riippumattomaksi. Feministisestä ulkopolitiikasta hänellä oli vähemmän sanottavaa. Wallströmin mukaan feminismi tarkoittaa tässä yhteydessä naisten, rauhan ja turvallisuuden painottamista hallituksen teemana.

Puhuminen ulkopolitiikan riippumattomuudesta on todella kysymyksiä herättävä painotus tilanteessa, jossa Ruotsi on EU-maana osallinen Euroopan syvimmässä turvallisuuspoliittisessa kriisissä neljännesvuosisataan. Wolodarski kysyy, miltä vaikuttaisi, jos Saksa kriisin keskellä ilmoittaisi ajavansa muista Euroopan maista riippumatonta ulkopolitiikkaa.

Ruotsin hallitus kiistää, että riippumattomuus tarkoittaisi etääntymistä EU-velvoitteista, mutta on aika vaikea konkretisoida, mitä tämä tarkoittaa.

Kaikuna taustalla on aika, jolloin Ruotsi sosiaalidemokraattisen pääministerinsä Olof Palmen johdolla haki itselleen erityisasemaa kansainvälisessä politiikassa.

Nyt Ruotsin hallituksen tavoite on jonkin verran vaatimattomampi, eli pääsy YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuosiksi 2017–2018. YK äänestää jäsenistä syksyllä 2016. Tasan neljä vuotta aiemmin Suomi epäonnistui omassa yrityksessään päästä neuvoston jäseneksi.

Wolodarskin mukaan riippumattomuus tarkoittaa tässä yhteydessä esiintymistä riippumattomana läntisistä suurvalloista YK:n laajalti vähemmän demokraattisen jäsenkunnan äänten kalastamiseksi.

Voi olla, ettei painotus edes toimi. Suomi putosi YK:n äänestyksessä muun muassa siksi, etteivät läntiset suurvallat tukijoineen äänestäneet Suomen puolesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat