Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etujärjestöillä on puolueille näinä aikoina paljon asiaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoelämän keskusliitto EK julkisti hallitusohjelmatavoitteensa viime viikolla hieman yllättävästä näkökulmasta lähtien. Järjestö esitteli laskelmia siitä, kuinka heikosti kannattavaa työttömän on ottaa työtä vastaan. Käteen jää vain vähän enemmän kuin työttömänä, koska yhteiskunnan tuet pienenevät samaa tahtia kuin palkkatulot lisääntyvät.

EK lähtee vaaleihin myös keskituloisen palkansaajan asia mielessään: järjestö haluaa ensi vaalikaudella tuloveroon 3–4 miljardin euron kevennykset. Kevennykset rahoitettaisiin nipistämällä julkiselta sektorilta. Kommenteissa veroalen mittaluokkaa on pidetty epärealistisena.

Elinkeinoelämän etujärjestö ei suinkaan aja palkansaajien asiaa ilman taka-ajatuksia. Jos palkkaverotusta kevennettäisiin runsaasti, olisi helpompi jatkaa "äärimaltillisia", nollan tuntumassa liikkuvia palkankorotuksia. Se parantaisi suomalaisen vientiteollisuuden kustannuskilpailukykyä. Samalla kuitenkin palkansaajien ostovoima paranisi, mikä lisäisi kulutusta kotimaassa.

Muut keskeiset työmarkkinajärjestöt – SAK, STTK, Akava, Kuntatyönantajat ja Suomen Yrittäjät – ovat esitelleet omat hallitusohjelma- tai eduskuntavaalitavoitteensa aiemmin. Järjestöillä ja liitoilla on myös alueellisia paneeleja ja seminaareja niille tärkeistä aiheista.

Suurimmalla panostuksella eduskuntavaaleihin taitaa käydä SAK, joka järjestää perinteisen äänestyskampanjan. Tämänkertaisesta kampanjasta on tulossa huomattavasti maltillisempi kuin vuonna 2007. Silloin näyttelijä Oiva Lohtanderin esittämä mässäilevä ökyporvari herätti niin voimakkaan vastareaktion, että varsinainen tv-mainos jäi esittämättä. Se nähtiin vain uutispätkissä.

SAK:lla on panostukseensa hyvä syy. Järjestön TNS Gallupilla teettämän kyselyn mukaan työväestö on äänestämisaikeissaan huomattavasti epävarmempaa kuin väestö keskimäärin. Ylempien toimihenkilöiden, johtajien ja yrittäjien äänestysvarmuus on aivan toista luokkaa.

Myös pienemmillä etujärjestöillä on omat tavoitteensa. Niitä ovat julkistaneet muun muassa musiikin tekijöiden etujärjestö Teosto, Suomen vanhempainliitto, tasa-arvoasiain neuvottelukunta, Suomen mielenterveysseura, Sateenkaariperheet ja niin edelleen. Luetteloa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Suunnilleen asiasta kuin asiasta on ainakin jonkin järjestön taustamuistio, jonka kansanedustajaehdokkaan toivotaan lukevan, ellei peräti käyttävän vaalimateriaalinaan.

Puolueissa riittää näinä aikoina muitakin kiireitä kuin vaalivalmisteluja. Eri etujärjestöt kutsuvat ainakin suurimpia puolueita yksi kerrallaan kylään. Suurimpien etujärjestöjen kutsuihin on tapana vastata myöntävästi.

Järjestöjen lobbaustyö eli vaikuttamispyrkimys on näinä aikoina kiivaimmillaan. Sesonki jatkuu siihen asti, kun uusi hallitus on nimitetty tehtävään.

Kokeneet vaikuttajajärjestöt pitävät vaalien välilläkin yhteyttä puolueisiin, myös oppositiopuolueisiin. Järjestöissä tiedetään, että vaaleissa hallituspohja yleensä vaihtuu.

Suurilla etujärjestöillä on riviäänestäjiin verrattuna myös aivan toisen mittaluokan mahdollisuudet vaikuttaa esimerkiksi hallitusohjelmaan ja siten myös maassa harjoitettavaan politiikkaan. Kun järjestöjen edustajat tapaavat puolueiden keskeisiä vaikuttajia, joukossa on erittäin todennäköisesti myös seuraavan hallitusohjelman kirjoittajia. Etujärjestöjen edustajat ovat tuttu näky myös Säätytalon hallitusneuvotteluissa.

Kun riviäänestäjä joutuu tyytymään yksittäisen kansanedustajaehdokkaan epämääräisiin lupailuihin ja selityksiin, etujärjestöt voivat omissa tiloissaan lounaan tai päivällisen lomassa kertoa puolueille, mitä näiden tulisi seuraavalla vaalikaudella tehdä.

Äänestyslipussa ei kuitenkaan näy äänen antajan nimeä. Siinä mielessä yhdenvertaisuus toimii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat