Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikasta pitää päättää kuin STX-telakasta

Pääkirjoitus
 
Paavo Rautio Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Rolf Dobelli selvittelee yleisiä ajatusharhoja kirjassaan Selkeän ajattelun taito (HS Kirjat). Yksi sellainen on hänen mukaansa "uponneiden kustannusten harha".

Ihmiset tekevät koko ajan päätöksiä epävarmuudessa. Yksi syy jatkaa jotain prosessia on toisinaan se, että siihen on tullut jo investoitua paljon aikaa, rahaa tai rakkautta.

Dobelli kertoo, että on olemassa hyviä syitä jatkaa investointeja.

"Mutta on olemassa yksi huono syy niiden jatkamiselle: ottaa perusteeksi tähän mennessä investoidut pääomat."

"On aivan samantekevää, mitä on jo investoitu; ainoa, mikä merkitsee, on nykyisyys ja arviosi tulevaisuudesta", hän opastaa.

Jäänteitä uponneiden kustannusten harhasta havaitsee taloutta koskevassa päätännässä. Esimerkiksi käy taannoinen vääntö STX:n Suomen-telakoista.

STX:n korealainen emo ajautui suuriin taloudellisiin vaikeuksiin, ja sen tytäryhtiö Suomessa jäi heitteille. Yritys piti toimintaansa yllä uponneiden kustannusten harhassa: se otti kannattamattomia tilauksia vastaan paikatakseen aiempien kannattamattomien tilauksien ongelmia.

Ison risteilijätilauksen alla yhtiö kiristi Suomen hallitusta apuun uponneiden kustannusten harhaan vedoten: telakkateollisuuteen on investoitu jo niin paljon, että olisi järjetöntä lopettaa nyt.

Muutamat näkyvätkin poliitikot ja ammattiliittojen miehet nojasivat omassa ajattelussaan samaan harhaan. Kun on lapettu miljoonia miljoonien perään, olisi järjetöntä olla antamatta kiristettyä 50 miljoonaa.

Jälkikäteen katsoen oli täysin oikein, että prosessi katkaistiin. Vaati rohkeutta toimia toisin ja tehdä päätös vain sen perusteella, miltä tulevaisuus näytti.

STX:n jäämistö on nyt vakaissa käsissä saksalaisessa perheyhtiössä, Mayer Werftissä. Viime viikolla Mayerin Turun-telakka sai uuden tilauksen Tallinkilta. Luultavasti kannattavan.

Uponneiden kustannusten harhaa näkee muuallakin. Juuri nyt euroalueen päättäjät, Kansainvälinen valuuttarahasto ja Euroopan keskuspankki pohtivat, mitä tehdä Kreikan kanssa.

Ajattelua hallitsee aika tavalla se, mitä päättäjät näkevät peruutuspeilissä: annettuja tukia, tehtyjä uhrauksia, euroalueen rakentamisen epäonnistumisia ja takavuosien poliittisia lupauksia.

Kreikan kohtaloa pitää ratkoa vain sen perusteella, mitä näkee tulevaisuudessa.

Paavo Rautio paavo.rautio@hs.fi
Twitter: PaavoRautio1
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat