Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Oppilaiden siirrot erityisluokille lähinnä töiden pallottelua luukulta toiselle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lassi Rinne
Oppilaiden työrauhaa turvaavat sermit erityisluokassa Espoon Lintumetsän koulussa.
Oppilaiden työrauhaa turvaavat sermit erityisluokassa Espoon Lintumetsän koulussa. Kuva: Lassi Rinne

Opettajien omat näkemykset ja intressit vaikuttavat liikaa opetusryhmien kokoon, kouluavustajien käyttöön ja oppilaiden siirtämiseen erityisluokille.

Opettajien edunvalvonta on poikkeuksellisen tehokasta jo opettajien lukumäärän takia: 120 000 jäsenen Opetusalan ammattijärjestö OAJ on Suomen kuudenneksi suurin ammattiliito. Eduskunnassa opettajilla on vahva asema: Opettaja-lehden laskujen mukaan "opettajapuolueeseen" kuuluu 35 prosenttia sivistysvaliokunnan jäsenistä, mukaan lukien valiokunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Koululait kulkevat sivistysvaliokunnan kautta, joten opettajat istuvat itseään koskevien lakien päällä.

Opettajat hallitsevat myös Opetushallitusta sekä opetus- ja kulttuuriministeriötä, ja OAJ:n ääni kuuluu virkamiesten keskuudessa. Henna Virkkunen (kok) kehui opetusministerinä ministeriönsä yhteistyötä OAJ:n kanssa poikkeuksellisen hyväksi.

Esimerkkihaitallisesta edunvalvonnasta on opettajien kampanjointi pienten luokkakokojen puolesta. Monet uskovat opettajien olevan puolueettomia omassa asiassaan. Opettajien toiveet on ymmärretty todisteeksi siitä, että pienemmät opetusryhmät edistävät oppimista.

Opetusministerikaudellaan vuosina 2007–2008 Sari Sarkomaa (kok) totesi, että ryhmäkoko on "aivan keskeisesti koulutuksen laatuun vaikuttava seikka". Sen jälkeen hallitukset ovat käyttäneet peruskoulun ryhmäkokojen pienentämiseen 236 miljoonaa euroa siitä huolimatta, että peruskoulun ryhmäkoot olivat jo entuudestaan pieniä ja "ylisuuret" luokat harvinaisuuksia.

Tosiasiassa pienen ryhmäkoon myönteiset vaikutukset oppimiseen on todettu vähäisiksi. Ruotsin viime vaalien alla taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD varoitti maata tuhlaamasta rahojaan luokkakokojen pienentämiseen, joka oli kaikkien puolueiden vaaliteema.

Kouluavustajienmäärä ohitti erityisopettajien luvun 1990-luvulla ja lähestyy jo kymmentätuhatta. Opettajien apulaisten tarpeella ei tunnu olevan mitään rajaa.

Britanniassa osoitettiin, että kouluavustajien käyttö luokassa heikensi erityisoppilaiden suoriutumista: jos luokassa oli avustaja, opettaja jätti heikoimmat oppilaat kouluttamattoman avustajan kontolle.

Avustajien suuri määrä heikentää erityisopetuksen tehokkuutta. Jos avustajien tehtävät rajoitettaisiin vain fyysiseen avustamiseen, lukumäärän voisi pudottaa tuhanteen. Näin vapautuneilla palkkarahoilla saataisiin lisää erityisopettajia toimimaan samanaikaisopettajina tavallisissa luokissa.

Oppilaiden siirto erityisluokalle on liian yleistä. Siirrot ovat erilliskohtelua, joka on perustuslain kuudennen pykälän nojalla sallittua mutta vaatii korkeatasoiset perustelut. Muuten kyse on syrjinnästä.

Käytännössä oppilaan erityisluokalle siirtoon riittää se, että opettaja ja rehtori pääsevät asiasta yksimielisyyteen. Siirron perusteluksi riittää opettajan oma mielipide, vaikka tässäkin tapauksessa viranhaltija pääsee todistamaan omassa asiassaan: hankalan oppilaan poistaminen luokasta vähentää opettajan työtä.

Oppilaan oikeusturvaa heikentää se, ettei erityisopetuksen tarpeelle ole puolueetonta tulkintaa. Kun yksi opettaja haluaa poistaa liian hitaan oppilaan luokastaan, toinen suostuu antamaan eriyttävää opetusta samassa opetusryhmässä kuin ennenkin

Erityisluokkasiirrot ovat kuvaava esimerkki työtehtävien pallottelusta luukulta toiselle. Siirtojen määrä kasvoi Suomessa vuodesta toiseen, kunnes rahoituslain muutos pysäytti kehityksen vuonna 2010.

Yhdistyneet kansakunnat on 1990-luvulta lähtien vaatinut vammaisten lasten opetuksen järjestämistä tavallisilla luokilla. Tähän velvoittaa myös vuonna 2006 hyväksytty vammaisten oikeuksien sopimus.

Tasa-arvon lisäksi kysymys on oppimisesta: erityisluokkien on havaittu heikentävän oppimistuloksia.

Suomessa siirtojen kohteeksi joutuu noin kuusi prosenttia peruskoulun oppilaista. Perusteltu tarve olisi luultavasti alle yhden prosentin.

Tähän lukuun on mahdollista päästä, jos päätösvalta siirroista otettaisiin opettajilta ja annettaisiin terveydenhuollon ammattilaisille.

Timo Saloviita
Kirjoittaja on erityispedagogiikan professori Jyväskylän yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat