Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaiset haluaisivat vahvan johtajan

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuore arvo- ja asennetutkimus kertoo, että kansa kaipaa näinä epävarmoina aikoina vahvaa johtajaa.

Evan tutkimuksen mukaan seitsemän kymmenestä on täysin tai jokseenkin samaa mieltä väittämän kanssa, jonka mukaan "maamme kaipaa vahvoja johtajia, jotka kykenevät palauttamaan yhteiskuntaamme kurin ja järjestyksen sekä oikeiden arvojen kunnioituksen".

Presidentti Urho Kekkosta emme saa takaisin, joten kansan on tyytyminen näihin nykyisiin poliitikkoihin.

Johtajuuden tai suunnannäyttäjän puutteesta on puhuttu yhä enemmän pääministeri Alexander Stubbin (kok) hallituksen kaudella.

Usein johtajapulan aiheuttajaksi nimetään viime eduskuntavaalien ja hallitusneuvottelujen tulos, joka johti liian monen puolueen hallitukseen.

Valtatyhjiötä täyttämään ilmaantuu aina joku. Kotimaista johtajuusvajetta on tullut paikkaamaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Myös kansalaisten mielestä politiikka on rikki, kuten pääministeri Stubb asian on ilmaissut. Evan tutkimuksen mukaan poliitikot itse ovat kansan mielestä syypäitä siihen, että politiikka on mitä on.

Vastauksissa tosin näkyy suomalaisten perinteinen politiikanvastaisuus ja suoranainen herraviha. Kansalaisten enemmistön mielestä päätöksentekijät ovat vieraantuneet suomalaisten arjesta, poliitikot tavoittelevat omaa etuaan, pelkäävät kielteistä julkisuutta ja hakevat populistisia pikavoittoja.

Suomalaisten suosikkipääministerissä olisi ominaisuuksia kaikkien neljän suurimman puolueen puheenjohtajista. Yksi ihminen ei kaikkia toiveita voi täyttää: suomalaiset haluaisivat kansainvälisen ja edustavan pääministerin, joka olisi kansaa eheyttävä talouden osaaja, ymmärtäisi tavallisten ihmisten arkea ja puolustaisi lisäksi heikkoja.

Evankin kyselyssä lähinnä kansalaisten toiveita olisi keskustan Juha Sipilä.

Kuka vaalien jälkeen pääministeriksi nouseekin, hänen ei pitäisi – tai ainakaan ei kannattaisi – pelätä kipeää tekeviä päätöksiä. Kansan kriisitietoisuus on jo riittävän suuri. Liki puolet vastaajista haluaisi valtionvelan kuriin, vaikka se tarkoittaisi etujen ja hyvinvoinnin leikkaamista.

Suomalainen sietää kyllä ikäviäkin uutisia, jos ne kerrotaan kiertelemättä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat