Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukrainan kriisi ei tuo pikavoittoja Natolle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat korostaneet puolustusliitto Naton asemaa Länsi-Euroopan puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa. Poliittinen huomio on kuitenkin toistaiseksi tuonut mukanaan vain vähän käytännön muutoksia.

Naton norjalaisen pääsihteerin Jens Stoltenbergin vierailu Suomessa saa tänään torstaina Ukrainan kriisin vuoksi enemmän julkisuutta kuin hänen edeltäjiensä käynnit ovat yleensä saaneet.

Suomessa kriisitunnelmat eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet merkittävästi Nato-jäsenyyden kannatukseen, ilmenee HS:n teettämästä tuoreesta mielipidekyselystä. TNS Gallupin helmikuussa tekemän kyselyn mukaan 27 prosenttia suomalaisista kannatti jäsenyyttä. Luku on vain prosenttiyksikön suurempi kuin elokuussa. Vastustajia on tasan entinen määrä eli 57 prosenttia.

Tuloksesta ei pysty päättelemään, miten paljon mielipiteisiin on vaikuttanut presidentti Sauli Niinistön puoluejohtajien kanssa sovittelema kanta, jonka mukaan jäsenyyttä ei haeta "vallitsevissa oloissa". Samaan aikaan 61 prosenttia suomalaisista kuitenkin pitää Venäjää aiempaa suurempana uhkana Suomelle.

Jos kriisitunnelma ei Suomessa ole muuttunut Naton jäsenyyden kannatukseksi, niin Naton sisällä se ei ole muuttunut rahaksi.

Naton jäsenmaat reagoivat Ukrainan kriisiin päättämällä syyskuussa järjestetyssä huippukokouksessaan keskittyä liittokunnan alkuperäiseen tehtävään eli jäsenmaiden keskinäiseen puolustukseen. Päätökset puolustuksen ja erityisesti nopeiden valmiuksien vahvistamisesta edellyttävät lisärahoitusta, vaikka Nato-maat samalla käyttävät aiempaa vähemmän varoja suuriin kriisinhallintaoperaatioihin.

Walesin huippukokouksessa Naton kaikki 28 jäsenmaata sitoutuivat kasvattamaan sotilasmäärärahojaan kohti pitkään yhteisenä tavoitteena ollutta kahta prosenttia bruttokansantuotteesta. Alkajaisiksi luvattiin pysäyttää puolustusrajojen leikkaukset.

Puoli vuotta päätöksen jälkeen näyttää siltä, etteivät lupaukset toteudu ainakaan kovin nopeasti. Läntisten puolustuspolitiikan vanhempien vaikuttajien muodostama European Leadership Network julkisti viime viikolla raportin, joka palauttaa Naton puolustuksen uudistushankkeet kylmästi arkeen.

Raportin kohteiksi oli valittu puolet Naton jäsenistä eli 14 maata. Niistä vain Viro on tänä vuonna saavuttamassa puolustusmäärärahojen tavoitetason.

Raportin ulkopuolelle jääneistä maista Kreikassa ja Turkissa puolustusrahat ovat perinteisesti olleet yli kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Yhdysvallat on omassa luokassaan: maa käyttää puolustusmäärärahoihin miltei 3,5 prosenttia bkt:stä. Yhdysvallat maksaa muun muassa noin 75 prosenttia Naton kuluista.

Naton sotilaallisesti suurimmista eurooppalaisista jäsenmaista Ranska on jäädyttänyt sotilasmenonsa nykytasolle. Britannia ja Italia supistavat puolustusmenojaan. Saksa lupailee ehkä paluuta entiselle tasolle nykyisten supistusten jälkeen.

Poikkeuksia ovat Puola, joka etenee kohti kahden prosentin bkt-rajaa, ja Hollanti, joka kasvattaa puolustusmenojaan asteittain tästä vuodesta alkaen.

Määrärahojen riittävyys mitataan Naton kyvyssä koota uudet erittäin nopean toiminnan joukot. Ne ovat tehostetun yhteispuolustuksen ydinhanke. Vuodesta 2017 alkaen Natolla pitäisi olla aiempien NRF-valmiusjoukkojensa (Nato Reponse Force) tilalla kolme 5 000 sotilaan prikaatia, joista yksi olisi parin vuorokauden varoitusajalla liikkeelle lähtevä "keihäänkärki".

Alkuperäisten, vuonna 2004 perustettujen NRF-joukkojen kokoa jouduttiin leikkaamaan pariin otteeseen, kun jäsenmaiden todelliset panostukset osoittautuivat riittämättömiksi. Ukrainan kriisin myötä tilanteen luulisi muuttuneen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat