Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanariansaarten täysihoito on kuin hyvinvointivaltio pienoiskoossa

Pääkirjoitus
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Brittiläisen nuoren miehen loma on pilalla, ja hän tilittää kovaan ääneen kohtaloaan vastaanottovirkailijalle. Olemme itse vasta kirjautumassa sisään lomapaikkaamme. Ensivaikutelma ei siis mairittele.

Ollaan Fuerteventuran eteläkärjessä, Kanariansaarilla. Kyse on täyden palvelun majatalosta, nykyään niin suositusta all inclusive -kohteesta, jossa ruoka ja juoma sisältyvät lomapaketin hintaan.

Kelpo systeemi, maittava ruoka ja rento meininki, tuttavat kertoivat.

Respassa tuo tyyppi puhisee silti korvausvaateineen.

All inclusive kuulostaa sopivasti luksukselta. Totuus on oikeasti markkinaslangia arkisempaa: joukkoruokailua, halvinta punkkua ja kitkerää konjakkia. Ruokapöydässä tarjolla on niin kokolihaa, kalaa kuin kasviksiakin. Tilapia ja porsaankyljys näyttäisivät olevan yliedustettuina.

Kuten saksalaiset ja brititkin.

Perhelomalle kattaus on toki edullinen ja vaivaton. Lompakon voi jättää huoneeseen, juomia riittää eikä buffet kolme kertaa päivässä jätä isoruokaistakaan nälkäiseksi.

Täysihoito on kuin hyvinvointivaltio pienoiskoossa. Asiakkaina kustannamme yhteisvastuullisesti monipuoliset ja tasalaatuiset palvelut, jotka ovat kaikkien saatavilla. Olet jäsenenä yhteisössä, jota yhdistää paperiranneke. Se avaa sinulle ovet maksuttomiin palveluihin.

Mitä tuo tyyppi siis valittaa? Alkoiko tilapia tympiä?

Tympiä. Tympäistä. Sanakirja tarjoaa synonyymeiksi sellaisiakin verbejä kuin harmittaa, vaivata, ärsyttää, nyppiä ja vituttaa.

Ollaanko tässä itse asiassa hyvinvointiyhteiskunnan peruskysymysten äärellä?

Eivätkö yhteiset palvelut enää ole hintansa väärtejä? Vai olemmeko kadottaneet tuntuman siihen, mitä omalla maksuosuudellamme on edes lupa odottaa?

Yksi mielii altaalle ilman ranneketta, toinen maksaisi vain pihvipäivistä – hyväksymättä sitä, ettei pakettia voi pilkkoa osiinsa. Onko täysihoito yhteiselon konseptina tullut tiensä päähän?

Näyttelijä Michael Sheen on toista mieltä. Pääministeri Tony Blairin roolista tunnettu walesilainen kohahdutti sunnuntaina Britanniaa poikkeuksellisen väkevällä ja innoittuneella puheellaan.

Sheenin puhe oli kunnianosoitus maan terveydenhuoltojärjestelmälle, NHS:lle. Vaikeuksissa rämpivä julkinen terveydenhuolto on yksi Britannian kevätvaalien kuumista kysymyksistä.

Poliitikkojen uskotaan yleisesti ajavan NHS:n yksityistämistä.

Sheen muistutti siitä, kuinka kaikkien ulottuvilla oleva terveydenhuolto on edelleen tasa-arvon, reiluuden ja myötätunnon symboli.

Sheen haastaa brittipoliitikkoja, roimien niin oikealle kuin vasemmallekin. Hänen mukaansa poliitikot ovat systemaattisesti ajaneet alas terveydenhuoltojärjestelmän arvoja ja alistaneet ihanteet yksityiselle voitontavoittelulle – vaikka juhlapuheissa NHS:ää ylistävätkin.

"Nouskaa ylös sen puolesta, mihin uskotte. Mutta – Jumalan tähden – uskokaa johonkin!"

Guardian-lehti luki Sheenin puheen nykydemokratian kritiikkinä. Poliitikot ovat luovuttaneet valtansa markkinoille, ja se syö äänestäjien uskon siihen, että politiikalla ylipäänsä voi vaikuttaa asioihin.

Rinnastusta Suomen sote-sotkuun voi tuskin välttää.

All inclusiven idea sortuu, jos yhä useampi päätyy kuluttamaan aikansa ja rahansa ihan muualla, valinnan vapautta ja yksilöllisistä kokemusta painottaen.

Vaan ehkä kauniilla, turvallisella ja sittenkin toimivalla konseptilla on oma arvonsa, joka tekee siitä hyvän kokonaispaketin. Kenties sitä ei kannata romuttaa vain sen takia, että respaan kertyy valittajia.

Hinnan ja kokemuksen suhde on vain saatava vastaamaan asiakkaiden erilaistuvia tarpeita.

Espanjalaisen hotelliketjun ratkaisu tähän on oikeastaan varsin käyttökelpoinen. Alueen sisälle on rajattu parempitasoinen vyöhyke, jossa on vähän erityisempää palvelua. À la cartet ja muut hemmottelut on toteutettu vähäeleisesti, yhteisyyttä murtamatta. Tasalaatu on höystetty ripauksella taikapölyä, ja maksukykyisempikin viihtyy mukana.

Ai niin, mistä se brittimiehen kenkä puristikaan?

Kissa! Sitä on syyttäminen. Huoneeseen salaa pujahtanut mirri on kusaissut matkalaukun tärviölle.

Tyhmä katti. Sotki oman pesänsä.

Antero Mukka antero.mukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat