Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säännöistä poikkeamisesta tulee uusi normaali

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime kuukaudet euroryhmä, Kansainvälinen valuuttarahasto ja Euroopan keskuspankki ovat patistaneet Kreikkaa pysymään sovituissa asioissa ja säännöissä.

Vaikka Kreikan hallituksen ohjailtavuus näyttääkin olevan heikko, suitset ovat rahapulan vuoksi kuitenkin avun antajilla.

Paljon kovempi pala sääntöjen noudattamisen ja niiden uskottavuuden kannalta ovat ne euromaat, jotka eivät pysy annetuissa kriteereissä mutta eivät tarvitse apua. Suomi on yksi niistä maista.

Toiseksi suurin euromaa Ranska lipsuu alijäämäkriteereistä.

EU-komissio kertoi runsas viikko sitten, että Ranskan rakenteellinen alijäämä ylittää sille asetetun rajan. Suhdanteiden vaikutuksesta puhdistettu alijäämä saisi olla korkeintaan niin suuri, että se vastaisi 0,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Ranska ylittää myös budjettialijäämän kolmen prosentin katon. Komissio patisti Ranskaa kutistamaan vajeitaan. Laihduttaminen rakenteellisen alijäämän rajan alle vaatisi Ranskalta noin neljän miljardin euron sopeutuksia tälle vuodelle.

Vastaus tuli nopeasti: "Non."

Talousministeri Emmanuel Macron kertoi (Le Figaro 2. 3.), että Ranska kutistelee vajeita ihan omaan tahtiinsa.

Yksi hyvä syy olla kiirehtimättä on se, että Ranska valmistautuu valitsemaan presidentin ja parlamentin. Kunnallisvaalit ovat jo kolmen viikon päästä.

Nykyisen hallinnon heikko kannatus ei ainakaan kohentuisi, jos taloudesta puristettaisiin vaalien alla lisää säästöjä. Äärioikeiston Front National saa tukea vastustamalla Brysselin valtaa ja ulkopuolelta tulevia talousohjeistuksia.

Ranska on saanut ennenkin lykkäystä talouden tasapainottamiseen. Lykkäystä on tullut sillä perusteella, että yritystä on todettu olleen mutta talouden sokki on ollut todistetusti liian kova.

Samaan seikkaan vetoaa Suomi, joka ei pysy lähelläkään rakenteellista alijäämää koskevia vaatimuksia. Eipä Suomi pysy Tilastokeskuksen maanantain ennakkotietojen mukaan julkisyhteisöjen alijäämäkriteerissäkään. Ensimmäistä kertaa vuoden 1996 jälkeen alijäämä ylittää kolmen prosentin rajan. Sekä Suomi että Ranska saavat todennäköisesti lykkäystä.

Taloutta ohjeistaviin sääntöihin tarvitaan joustavuutta. Mutta mitä säännöillä tekee, jos niistä poikkeamisesta tulee uusi normaali?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat