Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityiskouluista on opittavaakin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin opetusviraston ja yksityisten yläkoulujen kiista rahoituksesta jatkuu. Viraston mukaan yksityiset koulut saavat oppilasta kohden enemmän rahaa kuin kunnan koulut. Väittely on jatkunut vuosia. Se nousee pinnalle aina vaalien alla.

Opetusviraston väite on tarkoitushakuinen, mutta se tehoaa, koska siitä syntyy helposti raaka-ainetta eriarvoistumiskeskusteluun. Suomessa on oltu huolissaan siitä, että koulut jakautuvat hyviin ja huonoihin. Jakautumisen koetaan kiihtyvän siitä, että lapsille voi valita yläkoulun.

Kun opetusviraston väitteet yhdistelee hieman huolimattomasti, tulee ruma yhtälö: yksityinen plus liikaa rahaa on yhtä kuin eriarvoistuminen yhteisellä rahalla.

Suomalaisista lapsista vain muutama prosentti käy yksityistä yläkoulua. Suomalaiset yksityiskoulut eivät ole voittoa tuottavia yrityksiä vaan ihan tavallisia lähikouluja, joilta kunta ostaa palvelut.

Yksityiset eivät saa enempää rahaa kuin kunnan koulut, mutta ne onnistuvat tuottamaan palveluja halvemmalla muun muassa sen vuoksi, että niiden oppilasvalikoima on valikoitunutta. Tarvitaan keskimäärin vähemmän erityisopetusta.

Jos erityisoppilaita ei ole, heistä ei pidä maksaa. Mutta voisiko koulusäästöjen uhatessa ottaa jotain oppia yksityiskoulujen tehokkuudesta? Niiden teho kun ei tule ainoastaan oppilaiden mukana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat