Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-päätös ei helpotu vaalien jälkeenkään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kaikkien puolueiden puheenjohtajat sopivat vuosi sitten maaliskuussa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta varten Suomi jaetaan viiteen suuralueeseen. Sote-mallia lähdettiin rakentamaan tältä pohjalta siihenastisten himmeliviritysten sijaan.

Opposition tuolloinen mukaantulo pelasti hallituksen mutta ei lopulta pelastanut itse uudistusta. Torstaina eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi, että viime hetken korjausyrityksistä huolimatta sote-malli on perustuslain kannalta ongelmallinen.

Sen jälkeen eduskunta nosti kädet pystyyn ja päätti lopettaa lakiesityksen käsittelyn. Joko hallitus vetää itse esityksen eduskunnasta tai esitys raukeaa vaalikauden päätyttyä. Lista tämän hallituskauden saavutuksista lyheni jälleen.

Sote-uudistus karahti siihen, että sen hallintomalli olisi ollut kuntalaisen kannalta epädemokraattinen ja kaventanut yksittäisen asukkaan vaikutusmahdollisuuksia. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta yritti parantaa kansanvaltaisuutta poistamalla mallista viisi jättikuntayhtymää ja tuomalla tilalle 19 yksitasoista kuntayhtymää, mutta korjaus ei ollut perustuslain näkökulmasta riittävä.

Toinen syy tyrmäykseen oli kuntatalous. Malli olisi johtanut yhdessä valtionosuuksien uudistamisen kanssa todella koviin kuntaveron korotuspaineisiin, mikä olisi ollut kohtuutonta monille kunnille ja niiden asukkaille.

Kuntaveroprosenttien suuret erot ovat ongelmallisia kuntalaisten yhdenvertaisuuden kannalta jo nykyisinkin, ja soteen viritetty rahoitusmalli olisi vain kärjistänyt ongelmia. Kuntien mahdollisuudet vaikuttaa soten kustannuksiin olisivat jääneet vähäisiksi.

Arvostelijoiden mielestä soten loppuhuipennus osoitti sen kummallisuuden, että Suomessa perustuslain tulkinta voi estää uudistukset, joiden tarpeesta ei liene minkäänlaista erimielisyyttä.

Enemmän kuin perustuslaista kyse oli kuitenkin uudistuksen valmistelun heikkouksista ja siitä, että kunnille on taattu vahva asema. Valmistelijat – siis kaikki puolueet – veivät jääräpäisesti eteenpäin viiden jättikuntayhtymän mallia, vaikka asiantuntijat varoittivat hyvissä ajoin, että nyt päätöksenteko karkaa kuntalaisen kannalta kauas ja korkealle. Lisäksi kuntaveroarviot julkistettiin kuntien ihmeteltäviksi vasta hyvin myöhäisessä vaiheessa.

Perustuslakivaliokunta antaa lausunnoissaan suuntaviitat tästä eteenpäin: hallituksen on jälleen otettava ohjat ja annettava valmistelu laajapohjaiselle, parlamentaariselle elimelle. Eri hallinto- ja rahoitusmalleja on arvioitava perusteellisesti, ja kuntien kuulemiseen pitää varata aikaa.

Jo aiemmassa lausunnossaan perustuslakivaliokunta kertoi, että soten voi uudistaa perustuslain kannalta kestävästi siirtämällä sote-tehtävät kunnilta itsehallintoalueille, joilla olisi omat vaalit ja verotusoikeus.

Toinen vaihtoehto on siirtää tehtävät valtiolle. Kuntayhtymäkin käy, mutta sillä edellytyksellä, että sen hallinto on järjestetty toisin kuin nyt esitetyissä malleissa.

Vaalivoittajan elkein esiintyvä keskusta on esitellyt aiemmin oman sote-maakuntamallinsa. Se perustuu juuri sellaisiin itsehallintoalueisiin, joita perustuslakivaliokunta nyt lausunnossaan luonnostelee. Keskustalle tulee kuin tarjottimella tilaisuus saada mallinsa voimaan ja ehkä yhdistää siihen myös laajempi aluehallinnon uudistus, jossa maakuntatasolle koottaisiin niin kuntien kuin valtionkin nykyisiä tehtäviä.

Soten valmistelu ei vaalien jälkeen helpotu, vaikka suuntaviitat ovat nyt olemassa. Nyt on nimittäin tilaisuus päättää samalla rahoituksesta eli siitä, miten kunnista, Kelalta, valtiolta, työnantajilta ja muista kanavista tulevat sote-rahat yhdistetään niin, että suomalaisten tasa-arvo terveyspalveluissa paranee. Vaikeusaste kasvaa, mutta hallintoa ja rahoitusta on silti välttämätöntä uudistaa yhdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat