Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalien Twitterissä poliittinen räkättiparvi koluaa puun tyhjäksi ja lehahtaa äkkiä seuraavaan

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Neljä vuotta sitten ennen eduskuntavaaleja Helsingin Sanomat tiesi kertoa, että tulevat vaalit käydään Facebookissa.

"Mikroblogipalvelu Twitter ei ole Suomeen yhtä juurtunut kuin mitä se on esimerkiksi Yhdysvalloissa", HS kertoi hieman varoittavaan sävyyn ja suositteli kuvitteelliselle Elli Ehdokkaalle sosiaalisen median konsteista Twitterin sijaan blogia, Facebookia, Youtubea, Flickriä ja Slidesharea.

Jutussa annettiin silti puheenvuoro Sdp:n visionääriselle puoluesihteerille Mikael Jungnerille:

"Twitterin 140 merkin haaste on hieno. Päämäärien tiivistäminen oleellisuuksiin voi mullistaa koko poliittisen viestinnän avoimemmaksi ja läpinäkyvämmäksi."

Seuraavat Twitteriin liittyvät maininnat HS:n arkistossa hyppäävätkin yli vaalien suoraan kevään 2011 hallitusneuvotteluihin, joissa Säätytalon yläkerroksissa viruneille poliitikoille langetettiin Twitterin ja Facebookin käyttökielto.

Eräs sentään livautti twiitin siinä vaiheessa, kun Sdp ja vasemmistoliitto potkaistiin mappeineen Säätytalolta. Arvaatteko kuka? "New dynamic in government negotiations. Socialists and the Left Alliance walk out. Politics is an interesting trade. Right?"

Jungnerin mainitsema poliittisen viestinnän mullistus on totta. Tulevat vaalit käydään Twitterissä. Vaalienalusaika antaa viitteitä, että kyse ei ole Twitterin englanninkielisen nimen mukaisesti visertelystä, vaan enemmänkin räkättämisestä.

Twitterissä poliittinen räkättiparvi käy kaluamassa yhden puun tyhjäksi ja lehahtaa kylläisenä seuraavaan. Keskustan keskioluttöppäykset, Pisararata, metropolihallinto – näitä riittää.

Kun kohde on oikein herkullinen, räksiä eli muun muassa poliitikkoja, avustajia ja meitä toimittajia hyörii puun kimpussa niin, että osa keskustelusta näyttää hyvin organisoidulta toiminnalta.

Avointa on, läpinäkyvääkin. Keskustelun sisältöä ja sävyä en kuitenkaan kuvailisi "päämäärien tiivistämiseksi".

Toimittajana en valita. Twitteristä on uutistyössä enemmän hyötyä kuin haittaa.

Unohtaa ei sovi viihdearvoakaan.

Niin monen harkintakyky on jo pettänyt sosiaalisessa mediassa, että hyviä sitaatteja piisaa. Niitä on aika turha selitellä jälkeenpäin, kuten joku on yrittänyt – ja mitä väliä, kun huomenna nokitaan jo seuraavaa aihetta.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Twitter: TeijaSutinen
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat