Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskunnan tulee kannustaa arkiliikuntaan ja antaa sille tilaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kevään pyöräilykausi on alkanut aikaisin. Helsingin kaupunki on reagoinut tilanteeseen kiitettävän nopeasti. Pyöräteiden siivous hiekoitussepelistä alkoi viikko sitten ja työ etenee kohti lähiöitä.

Siivous ajoissa ja kostean sään aikana säästää keuhkoja katupölyltä.

Kaupunkisuunnitteluviraston mukaan pyöräilyn suosio kasvaa Helsingissä räjähdysmäisesti. Tavoitteena on, että helsinkiläiset tekisivät 15 prosenttia kaikista kaupunkimatkoista polkupyörällä vuoteen 2020 mennessä.

Tavoite on oikeansuuntainen. Yhteiskunnan tulee kannustaa arkiliikuntaan, sillä liikkumattomuus tappaa.

Cambridgen yliopiston tutkijat havaitsivat, että liikkumattomuus tappaa varmemmin kuin ylipaino (IS 16. 1.).

Tutkimuksen mukaan noin 20 minuutin päivittäinen reipas liikkuminen vähensi merkittävästi riskiä kuolla ennenaikaisesti. Oleellista ei ole valtava rehkiminen, vaan liikkumisen säännöllisyys.

Tällaista liikuntaa ovat esimerkiksi kävely ja työmatkapyöräily.

Muutamat yksityiset työnantajat palkitsevat jo niitä työntekijöitä, jotka tulevat töihin ilman konevoimaa.

Jos Helsinki etenee toivomaansa suuntaan, tarvitaan rahaa pyörätieverkoston kehittämiseen ja asennemuutosta kaikilta liikkujilta.

Jälkimmäistä siksi, että kaupungeissa kilpaillaan aina elintilasta.

Talvisin tämä näyttäytyy muun muassa laturaivona: hiihtäjien ja laduilla kulkevien koirantaluttajien yhteenottoina, joissa fiksuin on hihnan alapäässä.

Pyöräilykausi tietää pyörätieraivoa: pyöräilijöiden yhteenottoja jalankulkijoiden ja autoilijoiden kanssa. Talven aikana nämä kaksi jälkimmäistä ryhmää ehtivät aina valloittaa pyöräilijöiltä vapaaksi jääneen tilan – ja tottua siihen, että pyöriä ei kulje eikä niitä siis tarvitse varoa.

Pyörätieinvestointeja suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon näkemys tilataistelusta. Mitä paremmin pyöräilijät onnistutaan erottamaan autoilijoista ja jalankulkijoista, sitä turvallisempaa liikkuminen on kaikille.

Jos yhteiskunta todella ryhtyy kannustamaan arkiliikuntaan ja menossa on nollasummapelin mukainen kilpailu kaupunkitilasta, looginen seuraus kannustuksesta on se, että on otettava tilaa autoilijoilta ja annettava sitä yllytyksen mukaisesti toimiville.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat