Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itäsuomalaiselle tulee kouluruotsikeskustelusta outo olo

Pääkirjoitus
 
Erja Yläjärvi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Keskustelussa pakollisesta kouluruotsista ei ole vuosiin muuttunut mikään. Paitsi se, että tiukkojen vastustajien ja kannattajien väliin on muodostunut uusi tunnistettava ryhmä: ne, jotka puhuvat erikseen Itä-Suomesta.

Idästä puhuvat kannattavat kyllä muuten pakollista kouluruotsia, mutta tarjoaisivat "itärajan läheisyydessä" mahdollisuuden valita kouluissa myös venäjän. Hufvudstadsbladetissa (5. 3.) Juha Sipilä (kesk) ehdotti pilottia, jossa yksittäisissä kouluissa voisi kokeilla väliaikaisesti venäjä-vaihtoehtoa.

Itärajalla venäjän opiskelua perustellaan etenkin sillä, että Itä-Suomessa tarvitaan venäjäntaitoisia työntekijöitä palvelusektorille. Kuitenkin rajan lähellä, jos missä, matkailuyrittäjillä on usein mahdollisuus palkata myös venäjää äidinkielenään tai yhtä hyvin puhuva työntekijä.

Aiemmin Kymenlaaksossa töissä ollessani eräs kotkalainen isä kertoi, että hän oli kehottanut tytärtään valitsemaan yläkoulussa saksan venäjän sijasta juuri siksi. Hän ei nähnyt venäjän peruskoulualkeita valttina paikallisessa työnhaussa.

"Eikä tyttö kuitenkaan isona tänne jää", isä muistutti. Saksasta olisi hänen mielestään enemmän hyötyä kuin venäjästä, jos tytär haluaisi lähteä töihin Eurooppaan.

Kielikeskustelussa Itä-Suomesta on puhuttu välillä tavalla, jossa itäsuomalaisena alkaa itse tuntea olonsa hieman oudoksi. Ihan kuin meidän koulunkäynnillämme olisi eri tarkoitus kuin muilla.

Peruskoulun tavoite on kuitenkin antaa kansallisesti määritelty sivistyspohja omaa elämää varten. Entä jos koululainen "sieltä itärajalta" ei aiokaan jäädä töihin kotikuntaansa vaan haluaa lähteä vaikka taiteilijaksi Berliiniin?

Venäjän rajaaminen vaihtoehdoksi vain itään väistää keskustelun siitä, mitä suomalaisen elinkeinoelämän kielitarpeet oikeasti ovat. Jos venäjän opetus on tärkeää, se ei voi tarkoittaa vain turistien palvelua rajakunnissa. Helsingistä on pian suora moottoritie Vaalimaalle, kai venäjä olisi täälläkin vähintään yhtä tärkeä kuin pienessä rajakunnassa?

Kielikeskustelussa puhe Itä-Suomesta pyrkii määrittelemään perusoppimistarpeita alueittain, mutta todellisuudessa se ei ole mahdollista. Ei Suomessa ole koululaisia, jotka jossain eksoottisessa idässä tarvitsisivat alleviivatusti muita enemmän venäjän alkeita. Siellä on aivan samanlaisia suomalaisia koululaisia kuin muuallakin samoine oppimistarpeineen.

Erja Yläjärvi erja.ylajarvi@hs.fi
Twitter: EYlajarvi
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat