Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italian entinen ulkoministeri HS:ssa: EU:n ulkopolitiikka kärsii uskottavuusongelmasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jos EU haluaa vaikutusvaltaa kansainvälisessä politiikassa, paluu valtiokeskeiseen järjestelmään on torjuttava.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Euroopan unioni olisi yhä tärkeä toimija nykymaailmassa. Jo viime vuosien ongelmat – finanssikriisi, sisäinen epävakaus ja turvallisuusongelmat (sodat mukaan lukien) – ovat pitäneet EU:n maailmanpolitiikan päänäyttämöllä.

Siitä, millainen EU:n johtava rooli käytännössä on, kertoo Saksan liittokanslerin Angela Merkelin toiminta Ukrainan kriisin yhteydessä.

Helmikuun ensimmäisellä viikolla Merkel kävi yhdessä Ranskan presidentin François Hollanden kanssa Moskovassa neuvottelemassa presidentti Vladimir Putinin kanssa, tapasi Ukrainan presidentin Petro Porošenkon Kiovassa ja esitteli rauhansuunnitelmaa Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Seuraavalla viikolla Merkel kävi Washingtonissa hakemassa näkemyksilleen tukea presidentti Barack Obamalta, vietti kolme päivää Minskin maratonneuvotteluissa ja esitteli sitten sopimusta EU:n valtionpäämiehille Brysselissä.

Kansainvälisissä yhteyksissä Euroopalla on nyt Angela Merkelin kasvot. Myös muut maailmanpolitiikan keskeiset päättäjät – kuten Obama ja Putin – näyttävät ajattelevan samoin: tärkeät sopimukset tehdään Saksan liittokanslerin kanssa.

Minun visiooni federalistisesta Euroopasta sopisi täydellisesti, että Merkel olisi Euroopan yhdysvaltojen presidentti. Valitettavasti niin ei ole.

Ajatushautomot ovat pohtineet jo pitkään, liikummeko kohti eurooppalaistunutta Saksaa vai saksalaistunutta Eurooppaa. Kysymys ei ole aivan näin yksinkertainen.

Berliinissä varmasti ymmärretään, että talouden supervaltana Saksalle yritetään sälyttää sellaisiakin vastuita, jotka eivät maalle oikeastaan kuulu. Ei Saksaa olla ottamassa YK:n turvallisuusneuvoston pysyväksi jäseneksi lähiaikoina, vaikka neuvoston uudistamisesta on ollut puhetta.

Ikävä kyllä vuonna 2007 Lissabonin sopimuksella perustetut EU:ta uudistaneet instituutiot – kuten Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja EU:n ulkosuhteista vastaava korkea edustaja – ovat jääneet lähes unohduksiin. Lissabonin sopimusta solmittaessa uudistuksia vielä ylistettiin ja pidettiin mullistavina sekä kansainvälisen oikeuden että EU:n yhteisen ulkopolitiikan kannalta.

Ukrainan konfliktin syvetessä moni kysyi, missä EU:n uudet johtohahmot – komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini – oikein ovat. Ovatko sellaiset rakenteet, jotka järjestelmällisesti sivuutetaan konfliktien kärjistyessä, uskottavia?

Vika ei ole virkojen haltijoissa. Kyse on siitä, ovatko EU:n instituutiot riittävän vahvoja torjumaan paluun kansallisvaltiokeskeiseen "Westfalenin järjestelmään".

Euroopan ulkopuolella tämä suuntaus on voimistunut jo jonkin aikaa: valta keskittyy Yhdysvaltojen, Venäjän, Kiinan ja Intian kaltaisille "megavaltioille", joiden joukkoon ovat liittymässä myös Brasilia, Etelä-Afrikka ja Indonesia. EU:n on vaikea pitää puoliaan tasaveroisena toimijana.

Pelkään, että tämä kehitys ajaa EU:n liittovaltiohankkeen syvään kriisiin. Meidän liittovaltiomielisten on noustava vastarintaan ja löydettävä keinot suunnan kääntämiseksi.

Vuodesta 2008 lähtien EU:n jäsenmaiden taloudelliset ja poliittiset päätökset ovat tähdänneet lähinnä valtioiden omien intressien uuteen "kansallistamiseen". EU on luopunut yhteisen ulkopolitiikan tavoittelusta ja palannut hallitustenvälisiin käytäntöihin, joita hallitsevat kansalliset edut.

Jos EU ei ole maailmanlaajuinen mahti, joka tunnustetaan sellaiseksi, muut puhuvat ratkaisevissa keskusteluissa Euroopan suulla.

Saksa näyttää kasvattavan omaa rooliaan. Siitä lähtien, kun Saksa osallistui YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden kanssa Iranin kanssa käytäviin neuvotteluihin, Saksa on esiintynyt mielellään kansainvälisillä areenoilla johtajana. Monesti Saksa astuu koko EU:n saappaisiin.

Euroopan unioni työskentelee yhtenä rintamana, jos se on mahdollista. Ellei ole, päätöksiä tekevät – ja vastuun kantavat – ne, joilla on riittävästi valtaa. Muiden eurooppalaisten on aika havahtua ja huomata, että näin tapahtuu jo nykyisin.

© IPS

Emma Bonino
Kirjoittaja on työskennellyt Italian ulkoministerinä ja EU:n komission jäsenenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat