Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paljon päätöksiä, vähän tuloksia

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Päätösten tekeminen on helpompaa kuin todellisten muutosten tekeminen. Tämän hallituskauden ensimmäinen, Jyrki Kataisen (kok) johtama hallitus terästäytyi elokuussa 2013 ja päätti rakennepoliittisesta ohjelmasta, jonka punaisena lankana oli korjata julkisen talouden kestävyysvaje – siis vastata haasteeseen, joka Suomella on kohta edessä väestön ikääntymisen takia.

Hallituksen päätösten määrää kuvaa se, että ohjelmassa oli tarkoitus tehdä 71 yksittäistä uudistusta, joista 42 koski työmarkkinoita ja työuria, 20 talouden uusiutumis- ja kilpailukykyä ja yhdeksän julkisten palveluiden tuottavuutta.

Lisäksi rakennepaketissa piti helpottaa kuntien taakkaa ja siten keventää julkisia menoja. Valtiovarainministeriön (VM) tekemässä inventaariossa kunnista löytyi 535 tehtävää ja velvoitetta, joita eri hallitukset olivat niille aikojen saatossa sälyttäneet.

Nyt hallituskauden lopulla on rakennepaketin yhteenvedon aika. Hallitus julkisti alkuviikosta loppuraportin, jonka pohjalta nykyinen pääministeri Alexander Stubb (kok) antaa ohjelmasta pääministerin ilmoituksen eduskunnalle ensi viikolla. Raportti on hyvää oppimateriaalia seuraavalle hallitukselle siitä, miten ei pidä toimia.

Loppuraportin mukaan valtaosa rakennepaketin toimista on edennyt toteutukseen – jos siis lopputulosta mitataan määrillä. Jos lopputulosta mitataan toimien vaikuttavuudella, tulos on jo huonompi.

Kaksi suurta rakennepoliittista hanketta meni penkin alle: sote-uudistus ja kuntien tehtävien karsinta. Päin seiniä valmistellussa sotessa aika loppui kesken pelastusyrityksistä huolimatta eikä kuntien tehtävien karsinta kiinnostanut ministeriöitä.

Kuntien tehtävien ja velvoitteiden perkaamisesta piti saada säästöjä miljardi euroa, mutta lopputuloksesta uupuu 700 miljoonaa euroa. Lisäksi julkisen talouden kokonaissäästö jää suunniteltua pienemmäksi, koska osaa tehtävistä ei karsittu vaan ne kipattiin valtion hoidettaviksi.

Merkittävin ja tässä vaiheessa varmin osa rakennepakettia on työmarkkinajärjestöjen neuvottelutulos eläkeikien nostamisesta. Se täyttää kaikin puolin etukäteen asetetut tavoitteet. Joskus päätöksenteon ulkoistaminen kannattaa.

Loppuraportissa arvioidaan myös, että peruskoulun jälkeiseen koulutukseen ja korkea-asteen koulutukseen sovitut uudistukset voivat olla vastaisuudessa merkittäviä. Vielä ei vain pysty numeroilla kertomaan, miten paljon ne pidentävät työuria.

Hallitus muun muassa lyhensi opiskelijan poissaolo-oikeutta ja varasi opiskelupaikkoja niille, joilla ei vielä ole tutkintoa mistään. Opintotuen kestoa lyhennettiin. Lisäksi opiskeluaikoja yritetään saada lyhyemmiksi lukioiden ja ammattikoulujen rahoitusuudistuksella, joka on vielä kesken eduskunnassa.

Hallitus harrastaa kiitettävää itsekritiikkiä todetessaan, että rakennepaketissa oli liikaa sälää. Suuri määrä pieniä uudistuksia vei huomiota ja söi voimavaroja suurten uudistusten valmistelusta ja toimeenpanosta. Tavoitteita ei myöskään pantu tärkeysjärjestykseen.

Vaikutusarvioissa oli ongelmia. Hallitukselta puuttui tarkempi analyysi siitä, miten uudistukset osuvat kokonaisuudessaan julkiseen talouteen.

Tästä käy esimerkiksi vanhusten laitospaikkojen purkaminen, jossa säästö yhtäällä voi olla myöhempi kustannus toisaalla, esimerkiksi kuntien kotipalveluiden kasvavana tarpeena.

Ikävimmältä kuulostaa arvio, että kuuden hallitusryhmän johtajien päätöksistä ei tullut hallituksen yhteisiä päätöksiä. Päätökset yritettiin panna toimeen ministeriöissä, joita johtaneet ministerit eivät olleetkaan sitoutuneita uudistuksiin. Kun ei ollut sitoutumista, ei ollut painetta eikä halua etsiä kokonaan uusia ratkaisuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat