Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin pörssilistalla on pitkästä aikaa uusia nimiä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Voisiko tilanne olla ristiriitaisempi: alkuviikosta Tilastokeskus latoi pöytään Suomen surkeita talouslukuja kolmelta viime vuodelta, ja samaan aikaan Helsingin pörssin yleisindeksi on lähellä ylittää 9 000 pisteen rajan eli tason, jolla oltiin viimeksi vuoden 2007 puolivälissä.

Osakekurssit ovat irtautuneet reaalimaailmasta ennen kaikkea keskuspankkien toimien takia.

Yhdysvaltain keskuspankki elvytti taloutta vuodesta 2008 lähtien pumppaamalla dollareita markkinoille joukkolainojen osto-ohjelmillaan. Ne lopetettiin viime vuoden puolella.

Euroopan keskuspankki puolestaan aloittaa näinä päivinä pitkän operaation, jossa euromaiden keskuspankit ostavat valtioiden velkakirjoja yli tuhannella miljardilla eurolla.

Jonnekin sekin raha kanavoituu. Monia jo hirvittää, rakennetaanko rahoitusmarkkinoille jälleen jättiläismäistä kuplaa kestävän talouskasvun ja investointien sijaan.

Osakekurssien viime aikojen ylävireisyys näkyy Helsingin pörssissä myös niin, että listautumisen puolella on pitkästä aikaa kuhinaa.

Yritys- ja luottotietopalveluita myyvä Asiakastieto ilmoitti alkuviikosta hakeutuvansa pörssin päälistalle. Yhtiö on ollut vuosia bahrainilaisen pääomasijoittajan omistuksessa, ja listautumisen seurauksena sen kotipaikka vaihtuisi jälleen Suomeen. Loppuvuonna päälistalle aikoi listautua leipomoteollisuuden laitteita ja raaka-aineita myyvä Leipurin, joka irtautui monialayhtiö Asposta. Se keskeytti kuitenkin listautumisaikeensa ruplan arvon heikennyttyä.

Myös pörssin kasvulistan, First Northin, yhtiömäärä on kasvanut viime kuukausina. Lista kitui vuosia ja sisälsi yhtiöitä, joilla ei käyty kauppaa käytännössä lainkaan. Nyt listalla on kymmenen yritystä, ja lisää on tulossa.

Realisti muistuttaa tässä vaiheessa, että listautujat ovat pääosin pieniä yhtiöitä, jotka saavat tehdä töitä sen eteen, että joku vaivautuisi edes analysoimaan niitä ja tekemään sijoituspäätöksiä.

Samaan aikaan pörssistä on lähtenyt yrityskauppojen ja lunastusten vuoksi suuria tunnettuja yrityksiä, kuten Vacon ja Pohjola Pankki.

On silti hyvä, että markkinapaikassa on edes joitain elonmerkkejä. Jos talouskasvua halutaan, myös kotimaisten rahoitusmarkkinoiden pitää toimia.

Korjaus 8.3.2015 kello 18.27: Lisätty tieto siitä, että Leipurin keskeytti aikeensa pörssiin listautumisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat