Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ehkä Juhana Vartiainen näkee itsensä Suomen Anders Borgina

Pääkirjoitus
 
Anssi Miettinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien featuretoimituksen esimies.

Kun taloustieteilijä Juhana Vartiainen kolme vuotta sitten palasi töihin Suomeen kymmenen Ruotsin-vuoden jälkeen, hän puhui haastatellessani häntä lämpimästi ruotsalaisesta virkamieskulttuurista.

Vartiainen paheksui suomalaisia virkamiehiä, jotka olivat ottaneet poliittisen roolin. Hän näki Vattin ylijohtajan tehtävän nimenomaan poliitikkojen palvelijana, viileän analyysin tuottajana. Tähän rooliin ei kuulunut räväkkä julkinen keskustelu. Missään nimessä virkamiehen ei sopinut haastaa hallitusta. Arvovalinnat pitää jättää poliitikoille, hän sanoi.

Vartiainen ei kuitenkaan voinut luonnolleen mitään. Ei mennyt aikaakaan, kun Vattin persoonallisesta ylijohtajasta oli tullut rohkea talouspoliittinen keskustelija ja kohuekonomisti, joka puhui kotihoidon tuesta "ihanana velttoiluna".

Vartiainen yrittää nyt löytää luonnolleen sopivamman roolin, sillä kokoomus ilmoitti perjantaina hänen lähtevän puolueen ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin.

Se oli jymyuutinen. Vartiainen ehti olla Sdp:n jäsen vuosikymmeniä, vaikka hänen ajattelunsa olikin liukunut oikealle erityisesti Ruotsin-vuosina.

Kolme vuotta sitten hän puhui lämpimästi myös Ruotsin porvarihallituksesta ja erityisesti maan valtiovarainministeristä Anders Borgista, joka antoi haastattelun HS:lle.

Viime syksynä pääministeri Alexander Stubb (kok) pyysi Borgia ja Vartiaista valmistelemaan raportin Suomen talouspolitiikan haasteista. Raportti ilmestyy ensi viikolla. Viimeistään Vartiaisen loikan jälkeen raporttia luetaan kokoomuksen tilaustyönä.

Vartiainen tuskin on voinut kuvitella mieluisampaa työtehtävää. Hän pääsi työskentelemään läheisesti ihailemansa talouspoliitikon kanssa.

Nyt tiedetään, että se ei riittänyt.

Varmasti juuri yhteistyö Borgin kanssa on saanut Vartiaisen tekemään lopullisen päätöksen politiikkaan siirtymisestä.

56-vuotias Vartiainen tietää, että asiantuntijavallalla on rajansa. Ehkäpä hän näkee itsensä Suomen Anders Borgina.

Jos kokoomus on vaaleissa toiseksi suurin puolue, sille voi olla tarjolla valtiovarainministerin paikka.

Poliitikkona Vartiainen on kokematon, mutta ei kokoomuksessa häntä kovempaa talousasiantuntijaa ole. Ja taloustuntemusta Stubb kipeästi tarvitsee.

Vartiaisesta tulee vähintäänkin puolueen talouspolitiikan arkkitehti. Nokosia arvostava Vartiainen ei pyri eduskuntaan torkkupeittojen takia.

Anssi Miettinen anssi.miettinen@hs.fi
Kirjoittaja on featuretoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat