Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan poliittinen kartta repeilee

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan talouskriisi, säästöohjelmat ja Venäjän entistä aggressiivisempi ulkopolitiikka rikkovat perinteistä eurooppalaista poliittista karttaa. Eurooppaan syntyy merkillisiä kumppanuuksia ja tuttavuuksien ketjuja. Joissakin maissa kansalliset poliittiset voimasuhteet muuttuvat.

Takavuosina kansainvälisiä puoluesuhteita oli yksinkertaisempaa rakennella. Puolueperheet olivat selkeämmät. Vanhat suuret ryhmittymät ovat säilyneet melko hyvin, mutta puoluekartan molemmissa äärilaidoissa on nyt liikettä.

Uusia populistisia, äärioikeistolaisia tai -vasemmistolaisia yhteyksiä ja löyhiä liittoutumia syntyy muun muassa sen mukaan, miten Euroopan säästöpolitiikkaan, yhteisvaluuttaan, homoseksuaalien oikeuksiin tai maahanmuuttoon suhtaudutaan. Konservatiivinen ajatusmaailma kerää voimaa taloudellisen ahdingon ja globalisaation tuoman epävarmuuden keskellä.

Suomi oli Euroopan poliittisen myllerryksen eturintamassa. Perussuomalaiset nousivat vuoden 2011 eduskuntavaalien voittajaksi. Suomalaisiin vetosi muun muassa se, että puolue kertoi vastustavansa kriisimaille annettavia talousapujärjestelyitä.

Seuraavissa vaaleissa puolueita pikemminkin yhdistänee kova linja avustamisessa, esimerkiksi Kreikan tukemisessa.

Vasemmistoliitto on ottanut näkyvästi Kreikan nykyisen vasemmistovetoisen hallituksen asian ajaakseen Suomessa.

Kreikan Syriza muodosti hallituksen oikeistolaisen Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen kanssa. Sekä Itsenäiset kreikkalaiset että Syriza ovat pitäneet yhteyksiä Venäjään Ukrainan kriisistä piittaamatta.

Syrizan toimista on jäänyt sellainen vaikutelma, että Kreikka ei enää puolla Venäjän vastaisia pakotteita, jos niitä vielä kiristetään, ja että Kreikka voisi saada taloudellista apua Venäjältä. Puolueen hallituskumppanin konservatiivinen arvomaailma sopii Venäjän nykyhallinnon arvomaailmaan.

Venäjä vaikuttaa vahvasti Unkarissa. Äärioikeiston Jobbik-puolue ei ole ainoa Venäjän sympatisoija. Unkarin konservatiivista Fidesziä edustava pääministeri Viktor Orbán on antanut tunnustusta Venäjän "epäliberaalille demokratialle". Orbán sai pari viikkoa sitten presidentti Vladimir Putinin vieraakseen kuin kiitokseksi tästä tunnustuksesta.

Kuin kiitoksena tästä Orbán puolestaan kertoi Unkarin vastustavan EU:n aikeita rakentaa energiaunionia, jonka tarkoituksena on vähentää Euroopan riippuvuutta Venäjän tuottamasta energiasta. Orbán sai aikaan kaasusopimuksen Venäjän kanssa.

Venäjä saa tukea myös Ranskassa. Ranska näyttää nykyisistä puolueiden kannatuslukemista päätellen poistuvan vanhasta puoluekartan kahtiajaosta. Äärioikeistolainen Front National on edennyt kovaa vauhtia kohti presidentin ja parlamentin vaaleja.

Front Nationalilla on yhteyksiä Kremliin, ja puolueessa kannatetaan Venäjän hallinnon konservatiivista ajatusmaailmaa. Venäjällä Front National saanee huomiota sen vuoksi, että puolue vastustaa vahvasti euroa ja EU:n tiivistymistä. Puolue on saanut rahoitusta Venäjän avustuksella. Front National ja Itävallan äärioikeistolainen FPÖ luonnehtivat Krimin liittymistä Venäjään lailliseksi tapahtumaksi.

Venäjän kosketus Britannian puolueisiin tulee EU-vastustajien Ukipin kautta. Ukipin johtaja Nigel Farage on tunnustanut ihailevansa Putinia. Farage neuvoi syyskuussa länttä: Venäjää ei pidä ärsyttää Ukrainan vuoksi, sillä Putin on lännen puolella islamia vastaan.

Joskus haaveiltiin, että EU:n yhteistyön tiivistyminen johtaisi eurooppalaisen identiteetin ja Euroopan vahvistumiseen. Näyttää siltä, että kehitys vie toiseen suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat