Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä myi paljon kallista, nyt yhä vähemmän halpaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Jos perustaa yrityksen, kannattaa toivoa, että saa myytyä paljon ja hyvällä hinnalla. Jos ei paljon, niin ainakin hyvällä hinnalla. Jos ei hyvällä hinnalla, niin ainakin paljon.

Mutta jos myytävä hupenee ja hinta laskee, edessä on iso ongelma. Erityisen iso se on silloin, jos kyseessä ei ole yritys vaan valtio.

Venäjän taloudella on takanaan loistava tulevaisuus. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen raaka-aineiden myyntiin nojaava kiinniottotalous oli valmis kovaan kasvuun. Tarvittiin vain sellaista talouden modernisointia, että kasvun hedelmällisyys leviäisi laajalle. Venäjälle modernisointi ja tuottavuuden kehittäminen oli mahdollista, mutta maa valitsi toisin.

Saattaa olla, että tulevaisuudessa Vladimir Putinin valtakausi arvioidaan – jos vapaa arviointi on tulevaisuuden Venäjällä sallittua – ajaksi, jolloin Venäjän talouteen tehtiin isoja tuhoja.

Venäjän talous jäi raaka-ainetaloudeksi, sillä suurille valtioon taloudellisesti ja poliittisesti sitoutuville yhtiöille ja niiden johtajille haluttiin taata vauras elämä.

Ulkomaiset sijoittajat häädettiin pois. Osa lähti itse valtoimenaan rehottavan korruption ja talouden ennakoimattomuuden vuoksi. Oma yritys kun saattoi olla yhtäkkiä jonkun toisen, paremmin hallintoon yhteytensä voidelleen yritys.

Raaka-ainetalous on heilahduksille altis, joten hinta saattaa romahtaa. Ja niin kävi. Öljyn ja sen hintaan sidotun kaasun hinta on romahtanut.

Raaka-ainetalous vaatii vakaan tuotannon. Venäjän öljyntuotanto on nojannut neuvostoaikaisiin lähteisiin. Niiden varannot hupenevat, vaikka maan tuotanto oli vielä viime vuonna huipussaan.

Uusia öljylähteitä kaivattaisiin. Niiden käyttöönotto on hankalaa ja kallista, sillä ne eivät sijaitse helposti hyödynnettävillä alueilla. Tarvittaisiin ulkomaista osaamista ja ulkomaista rahaa. Kotimaassakin tarvittaisiin tuotannon kannattavuutta. Nykyisillä hinnoilla uusien öljykenttien kannattavuusraja ei ylity.

Venäläisen öljy-yhtiö Lukoilin varapääjohtaja Leonid Fedun arvioi, että Venäjän öljyntuotanto supistuu parin lähivuoden aikana kahdeksan prosenttia. Pudotus olisi suurin Putinin aikana.

Tuotantomäärien pienennyksetkään eivät ylituotannon aikana muuta myytävää kalliimmaksi. Jos sekä hinnat että määrät pienenevät, on selvää, että talouden modernisoinnin kulta-aika jäi taakse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat