Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi voisi olla edelläkävijä perimän tutkimuksessa

Pääkirjoitus
 
Kristiina Aittomäki ja Olli Carpén
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Suomessa on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet yhdistää tiedot sairauksien erityispiirteistä genomitietoon.

Ihmisen genomin eli perimän dna-rakenteen selvittäminen ja siihen liittyvä tekninen kehitys ovat kymmenessä vuodessa parantaneet perimän tutkimuksen edellytyksiä selvästi. Kun ensimmäisen ihmisgenomin rakenteen lukeminen vaati yli kymmenen vuoden työn ja maksoi kymmenen miljardia dollaria, nykyisin genomin selvittäminen on edullisempaa kuin vaativa lääketieteellinen kuvantamistutkimus.

Jos uusin perimän ja sairauksien yhteyttä koskeva tutkimustieto saadaan jalostettua lääketieteen käyttöön, mahdollisuudet sairauksien ehkäisyyn, diagnostiikkaan ja hoitoon paranevat huomattavasti.

Suomessa parhaillaan tekeillä oleva kansallinen genomistrategia sisältää vision terveyden edistämisestä genomitiedon avulla.

Terveyteen vaikuttavat monet asiat, erityisesti elämäntavat, ympäristö, sosiaaliset tekijät ja geeniperimä. Sairauden puhkeaminen on yleensä monien tekijöiden seuraus.

Epidemiologian tutkijat ovat jo vuosikymmenien ajan selvittäneet, miten ympäristö ja sosiaaliset tekijät vaikuttavat sairastumiseen. Geneettinen tutkimus on aiemmin kohdistunut pääasiassa perinnöllisiin sairauksiin, joiden puhkeamisessa yksittäisen geenimuutoksen merkitys on hyvin suuri.

Ihmisen noin 20 000 geenistä vain osa liittyy tauteihin, niiden oireisiin tai sairastumisalttiuteen. Toistaiseksi on ollut vaikeaa saada riittävän kattavaa ja luotettavaa tietoa, jonka perusteella yksittäisen ihmisen perimän muutoksia voitaisiin käyttää terveydenhuollon apuna.

Tekniikan kehitys muuttaa nopeasti tilannetta, mutta edessä on monia pulmia. Ne liittyvät diagnoosin tekoon soveltuvaan tekniikkaan, geenimuutosten lääketieteellisen merkityksen tulkintaan ja ennen kaikkea siihen, miten uudet mahdollisuudet voidaan tuoda pysyvästi – ja eettisesti – terveydenhoitoon.

Genomilääketieteen mahdollisuudet on tunnistettu maailmalla. Britanniassa julkinen terveydenhuolto on käynnistänyt 300 miljoonan punnan hankkeen, jonka tavoitteena on 100 000 ihmisen perimän selvittäminen.

Saksan opetus- ja tiedeministeriö on varannut 360 miljoonaa euroa yksilöllisen lääketieteen kehityksen edistämiseen seuraavien kolmen vuoden aikana. Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ilmoitti äskettäin, että maassa aloitetaan 1,25 miljardia dollaria maksava genomihanke.

Näiden hankkeiden tavoitteena on tuottaa tietoa sekä terveydenhuoltoon että avuksi niille, jotka kehittävät uusia lääkkeitä tai sairauksien tunnistamiseen ja hoitoon tarvittavia menetelmiä.

Suomessa ei voida tehdä taloudellisesti yhtä mittavia avauksia kuin suurissa maissa. Meillä on kuitenkin vahvuuksia, joiden avulla genomistrategia voidaan toteuttaa. Samalla voitaisiin kartuttaa osaamista työ- ja elinkeinoministeriön viime vuonna julkistaman terveysalan kasvustrategian mukaisesti.

Suomen valtteihin kuuluvat hyvä ja kattava terveydenhuolto, korkealaatuinen lääketieteellinen tutkimus ja kansalaisten tutkimukselle antama tuki.

Maamme nykyaikaisen biopankkilain ansiosta ihmisperäisiä näytteitä voidaan luovuttajan luvalla käyttää tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tasokkaiden tietojärjestelmien ja terveydenhuollon rekisterien ansiosta Suomessa on poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet yhdistää tiedot sairauksien erityispiirteistä genomitietoon.

Britannia on verrannut genomihankettaan rautatieverkoston rakentamiseen kuningatar Viktorian aikana. Rautatiet tarjosivat nopean ja edullisen tavan siirtyä paikasta toiseen mutta lisäsivät myös monin tavoin taloudellista toimeliaisuutta.

Julkisen terveydenhuollon genomihankkeenkin katsotaan edistävän terveydenhoidon ohella terveysalan innovaatioita ja talouden suotuisaa kehitystä.

Nyt on aika keskustella ja päättää siitä, haluaako Suomi olla eturintamassa kehittämissä yksilöllistä terveydenhuoltoa ja parantamassa terveyttä genomitiedon avulla.

Kristiina Aittomäki ja Olli Carpén
Aittomäki on perinnöllisyyslääketieteen professori Helsingin yliopistossa ja Carpén biopankkitutkimuksen professori Turun yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat