Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaaliraha on edelleen ehdokkailla tiukassa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Vaalien alla eduskuntaehdokkailla on kaksi huolta: kuinka saada riittävästi ääniä, jotta tulee valituksi. Ja kuinka saada riittävästi rahoitusta, jotta voi käydä näyttävän kampanjan.

Ensimmäisessä ongelmassa auttaa tunnettuus julkisuudessa, esimerkiksi aiempi kansanedustajan paikka. Jälkimmäisessä todennäköisesti auttaa sekä tunnettuus että suhdeverkosto.

Tuntemattomalla ehdokkaalla, jolla ei ole riittävästi suhteita, voi olla kivinen tie sekä kampanjoinnissa että vaalimenestyksessä. Vaatii kovaa motivaatiota olla niin sanottu täyte-ehdokas, jolla ei ole etukäteen läpimenon mahdollisuuksia. Omaakin rahaa palaa, ja äänet menevät puolueen listan yhteiseen kassaan. Motivaatiota ehkä lisää mahdollisuus hyödyntää eduskuntavaaliehdokkuutta esimerkiksi kuntavaaleissa tai muuten politiikan uralla. Moni ministerien erityisavustajistakin on ollut ehdolla vaaleissa.

Eduskuntaan todennäköisesti pääsevää ehdokasta on toki mielekkäämpää tukea kuin sellaista, jolla ei ole läpimenon mahdollisuuksia. Hieman samasta syystä voisi kuvitella, että rahankeruu on keskustalaisille näissä vaaleissa helpompaa kuin muiden puolueiden ehdokkaille. Illallisesta samassa tilassa todennäköisen seuraavan pääministerin Juha Sipilän (kesk) kanssa ollaan valmiita maksamaan.

Näissä vaaleissa varainhankinnan tekee erityisen vaikeaksi pari kolme asiaa. Ajankohtaisin niistä on taloustilanteen heikkous. Yrityksillä tai yhteisöillä, kuten esimerkiksi ammattiliitoilla, ei ole varaa tukea entiseen malliin yhteiskunnallista toimintaa.

Vaalirahoitusta on kiristänyt myös vaalirahoituslain tiukentaminen. Lakia muutettiin ennen vuoden 2009 europarlamenttivaaleja, vuoden 2007 eduskuntavaalien rahoitusepäselvyyksistä nousseen kohun jälkeen. Nykyisin tukea saa antaa ehdokkaalle enintään 6 000 euroa lahjoittajaa kohti. Yli 1 500 euron lahjoitukset – ja lahjoittajat – ehdokkaan on kerrottava vaalirahoitusilmoituksessaan. Rajoituksia voi toki edelleen jossain määrin kiertää, mutta useimmat lahjoittajat ovat valinneet helpoimman tien ja antavat tukea ilmoitusrajaa vähemmän.

Tärkein vaalirahan jakoa ehkäisevä tekijä on kuitenkin edelleen vuoden 2007 eduskuntavaalien rahoitusepäselvyyksistä alkanut kohu. Se sulki rahahanat jo vuoden 2011 vaaleissa. Kohusta seurasi poliisitutkinta, joka johti joihinkin tuomioihin jutun useissa eri haaroissa.

Kohu on saanut yritykset ja muut yhteisöt jopa turhan varovaisiksi. Kun ei tiedetä, mikä on sallittua ja mikä ei, on parempi jättää antamatta kuin antaa. Moni entinen lahjoittaja tuntuu ajattelevan, että varminta on, kun ei tue ketään. Rahan lahjoittamisesta ehdokkaille ja puolueille on tullut jollain lailla epäilyttävää. Omaa tai yrityksen nimeä ei haluta näkyviin lahjoittajien listalle.

Koska kaikenlainen taulukauppa ja muu vastaava on viime vuosina tyrehtynyt, vaalikampanjan rahoittamiseen on etsitty muita keinoja. Suosituiksi ovat tulleet maksulliset seminaarit.

Esimerkiksi työmarkkinajärjestöillä on nykyisin tiukka linja: kukin osallistuu vain yhteen maksulliseen tilaisuuteen puoluetta kohden. Ehdokkaita ei tueta, raha menee puolueen yhteiseen kassaan. Jotkut ammattiliitot tukevat ehdokkaina olevia jäseniään nimellisellä summalla.

Vaalirahoituksen kiristetyillä säännöillä on ollut se toivottu vaikutus, että ehdokkaiden ja puolueiden keskinäinen kilpavarustelu on pysynyt jotenkuten aisoissa.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että ehdokkaiden ja puolueiden tukeminen – säädösten puitteissa – rahalla on täysin laillista ja kunniallista toimintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat