Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junckerin vanha ehdotus sai Helsingistä yllättävää tukea

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ehdotti viikonloppuna saksalaisessa Welt am Sonntag -lehdessä, että EU:n pitäisi perustaa oma armeija. Sillä unioni osoittaisi myös Venäjälle, että EU puolustaa tosissaan eurooppalaisia arvoja.

Junckerin ehdotus ei ollut omaperäinen eikä edes uusi. Hän toi saman teeman esiin viimeksi pyrkiessään vuosi sitten komission johtoon keskustaoikeistolaisen EPP:n ehdokkaana. Ajatus yhteisestä puolustuksesta on elänyt Länsi-Euroopassa koko sodanjälkeisen ajan, mikä näkyy myös unionin perussopimuksissa.

Juncker kuuluu poliitikkoihin, jotka kannattavat EU:n kehittämistä tiiviimmäksi ja enemmän liittovaltiota muistuttavaksi. Hänen kotimaansa Luxemburg on ollut alusta lähtien mukana Euroopan yhdentymisessä, eikä maan oma armeija ole kuin vajaan tuhannen ammattisotilaan suuruinen. Kanta sopii unionin yhteisiä piirteitä korostavan komission puheenjohtajalle, vaikka puolustus ei EU-maailmassa ole komission leipälaji.

Tämänkertainen keskustelu sai suurissa jäsenmaissa tutun jatkon. Britannia tyrmäsi aloitteen suorasanaisesti ja saksalaiset poliitikot puhuivat varovaisen myönteisesti vaihtoehdosta yhtenä tulevaisuuden visiona. Muut maat olivat enimmäkseen hiljaa. Vuorosanat oli kuultu monia kertoja aiemminkin.

Ehkä innostuneimman vastaanoton Junckerin lausuma saikin Suomesta, kun ulkopoliittista profiiliaan kohottanut presidentti Sauli Niinistö ehätti kannattamaan ajatuksen työstämistä eteenpäin. Hän aikoo puhua aiheesta Junckerin kanssa jo lähipäivinä.

Niinistön into EU:n armeijan kehittelyyn saattaa tuntua yllättävältä. Suurin osa EU-maista on rakentanut puolustusratkaisunsa Naton varaan, eikä tilanne taida olla muuttumassa.

Presidentin ulostulon voi nähdä jatkona hänen ulkopoliittiselle aktiivisuudelleen myös EU-asioissa sekä presidentinvaalien alla vuonna 2006 alkaneelle pohdinnalleen "eurooppalaisesta Natosta".

Selitys saattaa löytyä myös kansalaismielipiteestä. Suomalaiset suhtautuvat nihkeästi Nato-jäsenyyteen mutta ovat myönteisempiä Ruotsin ja EU:n kanssa tehtävälle puolustusyhteistyölle. Eurooppalaisissa pohdinnoissa ne ovat sivupolkuja, mutta Suomessa ne ehkä avaavat keskusteluun uuden tulokulman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat