Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulusäästöistäkin tuli sekasotku

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Eduskunnan vaalikauden loppuruuhka ja lakiesitysten käsittelyn ehdottomat takarajat johtivat siihen, että jälleen yksi hallituksen rakennepaketin kannalta keskeinen lakiesitys raukesi maanantaina. Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja vapaan sivistystyön opinahjojen rahoitukseen suunnitellut säästöt eivät mene eteenpäin niin kuin hallitus aikoi, sillä sivistysvaliokunta ei ehtinyt käsitellä kuin toisen puolen asiaa koskevasta lainsäädännöstä.

Valiokunta sai viime viikolla valmiiksi mietinnön lakiesityksestä, joka koskee koulutuksen rahoitusta. Laki on tänään käsiteltävänä eduskunnan täysistunnossa.

Jos laki lopulta tulee hallituspuolueiden äänillä voimaan, hallitus vähentää lukioilta, ammattikouluilta ja vapaan sivistystyön eli esimerkiksi kansanopistojen rahoituksesta 191 miljoonaa euroa. Koulutuksen järjestäjien rahoitus alkaa perustua nykyistä enemmän tuloksiin ja suorituksiin, ei opiskeluaikaan.

Sen lisäksi eduskunnan piti päättää koulutuksen rakenneuudistuksesta niin, että näiden samojen oppilaitosten olisi pitänyt hakea uudestaan koulutuksen järjestämislupaa opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Ministeriö olisi näin päässyt muokkaamaan järjestämisverkon mieleisekseen niin, että oppilaitosten määrä olisi vastannut pienenevää rahamäärää sekä eri alueiden ja alojen koulutustarvetta.

Pasmat ovat järjestämisverkon suhteen nyt sekaisin, sillä sitä koskeva lakiesitys kaatui. Kyse on myös rahasta: järjestämislupia karsimalla piti saada tiristettyä vielä 70 miljoonan euron lisäsäästö niin, että yhteensä hallitus olisi ottanut toisen asteen koulutuksesta 260 miljoonaa euroa.

Koulutuslakien toispuolinen eteneminen on lisätodiste siitä, että loppujen lopuksi kukaan ei varsinaisesti ollut vastuussa hallituksen rakennepaketin toimeenpanosta. Koulutussäästöjäkin koskevat lakiesitykset valmistuivat hitaasti ja päätyivät eduskuntaan muun loppuruuhkan jaloissa.

Oppositio käytti tilaisuutta hyväkseen havaittuaan, etteivät hallituspuolueet itsekään olleet kovin innoissaan lakiesityksistä. Tämä kävi ilmi jo helmikuussa, kun eduskunta keskusteli opposition koulutusvälikysymyksestä.

Niinpä oppositiopuolueet ensin perjantaina marssivat ulos sivistysvaliokunnan kokouksesta ja jättivät valiokunnan vaille päätösvaltaa. Maanantaina samat opposition edustajat intoutuivat niin vuolaisiin puheenvuoroihin, että valiokunnan aika loppui kesken – eduskunta istuu nyt viimeistä viikkoa ennen vaalivapaata, joten mietinnön olisi pitänyt ehdottomasti olla paketissa maanantaina.

Tämäntyyppinen puliveivaus ei ole kunniaksi eduskunnalle, mutta toisaalta järjestämislupia koskeva lakiesitys oli niin huonosti valmisteltu, ettei se ollut kunniaksi hallitukselle.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta arvioi etukäteen järjestämisverkkoa koskevan lakiesityksen ja totesi muun muassa, että esityksestä ei selviä, millaiseen laskelmaan otaksuttu 70 miljoonan euron säästö perustuu. Samoin perustuslakivaliokunta havaitsi, että lain perusteluista ei ilmene, onko Suomessa lain voimaantulon jälkeen kaikilla yhtäläinen oikeus saada perusopetuksen jälkeistä koulutusta.

Lakiesityksestä jäi epäselväksi, miten paljon koulutuksen järjestäjien määrää on tarkoitus vähentää. Nyt se vasta epäselvää onkin.

Vähennys tehdään ilmeisesti niin, että valtio vääntää rahahanaa kiinni ja ottaa säästöjä aloituspaikoista ja oppilaskohtaisesta euromäärästä, jolla lukiokoulutus pitää järjestää. Opetuksen järjestäjät eli muun muassa kunnat joutuvat sen jälkeen katsomaan, miten niukkenevat resurssit käytetään. Valta ehkä säilyy alueilla, mutta kokonaisvastuuta kouluverkosta ei ole kenelläkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat