Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko päättäjistä demokratian puolustajiksi?

Pääkirjoitus
 
Antti Blåfield Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Osmo Soininvaara on kirjoittanut raportin kiinnostavasta ihmiskokeesta.

Hän jätti eduskunnan kahdeksan vuotta sitten, mutta pian vanha suola alkoi janottaa, ja neljä vuotta sitten hän palasi vihreiden kansanedustajaksi. Yksi kausi uutta kansanedustajuutta riitti: Soininvaara luopuu paikastaan eikä ole ehdolla huhtikuun eduskuntavaaleissa. Ensimmäisen kerran hänet valittiin eduskuntaan vuonna 1987.

Soininvaaran hyppelystä edestakaisin eduskunnan ja arkiyhteiskunnan välillä tekee kiinnostavan se, että Soininvaara pystyy aistimaan muutoksen poliittisessa päätöksentekojärjestelmässä ja myös kertomaan siitä. "Tarinan mukaan sammakko ei koskaan ymmärrä hypätä pois lämpimästä kattilasta. Minä olin kuin sammakko, joka oli ollut vähän aikaa muualla ja hypätessään takaisin kattilaan aisti veden kuumuuden", hän kirjoittaa tuoreessa kirjassaan Jäähyväiset eduskunnalle.

Soininvaaran kielikuvassa kuumeneva vesi kertoo siitä, että poliittinen päätöksenteko on kriisiytynyt: luottamus ja kyky tehdä välttämättömiä rakenteellisia ratkaisuja on vaarallisella tavalla heikentynyt.

Tämän havainnon voi toki tehdä eduskunnan ulkopuoleltakin. Useiden isojen ja pienten hankkeiden kaatuminen poliittiseen peliin ja luottamuksen puutteeseen kertovat juuri tästä. Mutta Soininvaaran kirja on silmiä avaava, koska se todistaa myös päätöksentekijöiden asenteiden muuttumisesta. Poliittisessa päätöksenteossa lyhyen aikavälin tavoitteista on tullut kansakunnan henkistä ja taloudellista menestystä tärkeämpiä.

Toiseen käyttöön keksittyä kielikuvaa käyttäen Suomesta on näin tulossa ajopuu, joka tempautuu ties mihin koskeen. Silloin päätökset eivät enää ole omissa käsissämme.

Samoihin aikoihin Soininvaaran kirjan kanssa julkaistiin tietokirjailija Teppo Turkin kirjoittama Sitran raportti Aasia haastaa valtio- ja demokratiakäsitystämme uudistumaan. Raportin viesti on, että kiinalainen, eliitin valistuneeseen diktatuuriin perustuva hallinto pystyy paremmin vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin kuin väsynyt ja ryhmäetuihin sidottu läntinen demokratia. Kun kiinalaisessa ajattelussa pääpaino on yhteisessä edussa ja pitkän aikavälin tuloksissa, länsimaisessa demokratiassa keskitytään nykyään oman ryhmän etuihin ja seuraaviin vaaleihin.

Suomi ei ole tässä päätöksentekokykynsä menettäneiden demokratioiden joukossa yksin. Moni muukin eurooppalainen maa on poliittisessa kriisissä, ja Yhdysvaltojenkin poliittinen päätöksenteko on lamaantunut.

Sitran raportti ei sitä sano, mutta rivien väleistä lukija aistii ajatuksen, että Suomessakin poliittista valtaa pitäisi siirtää enemmän meritoituneille asiantuntijoille, eliitille. Niin toimitaan esimerkiksi yrityselämässä. Yrityselämän malli näyttää viehättävän Soininvaaraakin, joka kuvaa kokemustaan jäsenyydestään erään yrityksen hallituksessa: "On ihanaa, kun ei tarvitse nujertaa ketään tai käydä kauppaa siitä, että minä teen näin, jos sinä teet noin. Kaikki pelaavat samaan maaliin."

Asiantuntemus on arvokas asia, mutta tärkeä arvo on myös se, että vallalla on kansan antama oikeutus. Eikä se synny ainoastaan vaaleista. Jos vain vaalitulokset riittäisivät, useiden läntisten demokratioiden poliittiset järjestelmät eivät olisi uskottavuuskriisissä.

Itse asiassa juuri tämä sama kysymys vallan oikeutuksesta uhkaa kiinalaistakin päätöksentekojärjestelmää. Siellä raha ja valta alkavat yhä enemmän merkitä samaa asiaa.

Demokratia eroaa eliitin vallasta siinä, että tavoitteiden asettamiseen ja päätöksentekoon osallistuvat kaikki lähtökohdista riippumatta. Jotta monipuoluedemokratia toimii, kukin ryhmä joutuu tekemään enemmän kompromisseja kuin voi kirjata itselleen voittoja. Kestävä politiikka on mahdollisen taitamista, ei voittamista. Se edellyttää luottamusta. Tästä kasvaa poliittisen vallan oikeutus.

Olennaista on kuunnella omiaan ja ymmärtää, mikä oman ryhmän tavoitteiden kannalta on pitkällä aikavälillä tärkeintä, ja pyrkiä suojelemaan sitä. Muutoin silmäteränä tulisi olla yhteinen etu.

Yksi asia yritysten ja yhteiskunnallista päätöksentekoa kuitenkin yhdistää. Päättäjillä pitää olla yhteinen tilannekuva. Suomen tilannekuva on kaikkien poliittisten päättäjien tiedossa.

Antti Blåfield blafield.antti@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat