Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU yrittää työntää yrityksiä rahalla

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin valtiovarainministerit hyväksyivät tiistaina EU-komission ehdotuksen jättimäisen julkisen ja yksityisen rahan investointirahaston perustamisesta.

Tarkoitus olisi kerätä niin suuri summa, että rahasto voisi tarjota lainaa yli 300 miljardin euron arvosta yksityisiin eurooppalaisiin riskipitoisiin infrahankkeisiin.

Strategisten investointien rahasto EFSI (suomeksi ESIR) on Jean-Claude Junckerin komission kärkihankkeiden joukossa. Sen vieminen eteenpäin on erityisesti komissaari Jyrki Kataisen vastuulla.

Rahaston perustamista on sekä arvosteltu että kiitelty. Hieman nihkeää liikkeellelähtö on joka tapauksessa ollut.

Rahasto saisi lähtöpääoman EU:n budjetista ja Euroopan investointipankista. Lisää pääomaa tulisi jäsenmailta ja toivon mukaan yksityisiltä sijoittajilta. Ranska lupasi viime viikolla komission hankkeeseen kahdeksan miljardia euroa samaan aikaan, kun komissio vaatii maata panemaan taloutensa kuntoon sopeutuksilla. Vaatii luovaa tilinpitoa, jos tämä rahan siirtely siivotaan pois, kun jäsenmaiden vajeita mittaillaan.

Kataisen taakseen jättämän hallituksen asenne on kuvaava. Suomi ei ole kiinnostunut antamaan rahastolle rahaa. Joitain hankkeita on kuitenkin pohdittu tarjottavaksi.

Tiedonkulun ongelmia kuvaa se, että tyrkyllä Suomesta on muun muassa nopea junayhteys Helsingistä Turkuun. Idea kompastunee siihen, että projekti olisi todennäköisesti julkinen.

EU:n ikivanha perinne on se, että jos jäsenvaltiot tarjoavat jotain yhteiseen kassaan, ne myös haluavat jotain takaisin. Investointirahasto ei tätä takaisi. Ainakin periaatteessa voisi käydä niin, että jokin maa tulisi tarjoamaan siemenpääomaa, mutta rahastosta ei palautuisi lainkaan apua maahan. Rahastoon kohdistunee melkoinen paine sekä jäsenmaiden että EU-instituutioiden suunnalta.

Rahaston tuen maantieteellinen jakaumakin voi olla ongelmallinen. Jos rahasto haluaa aidosti edistää korkean tuottavuuden alojen kehitystä – mikä olisi Euroopalle hyväksi –, hankkeita olisi tarjolla enemmän pohjoisessa. Pohjoisessa taas yritysten lainoitus toimii etelää paremmin ja riskit ovat pienemmät: rahaston avulle on pienempi kysyntä.

Eli saavatko rahaa varmasti ne hankkeet, joita tarvitaan eniten Euroopan kehittämisessä? Jos näin onnellisesti käy, ovatko Euroopan sisämarkkinat sellaiset, että kehitystä syntyy täysimittaisesti? Esimerkiksi digitaaliset sisämarkkinat ovat niin pirstoutuneet ja normien jäykistämät, että hyvätkään alan yksityiset hankkeet eivät voi nousta täysitehoisiksi.

Suomesta on kyselty eläkeyhtiöitä mukaan tarjoamaan rahoitusta. Eläkeraha on tuottanut taantumasta huolimatta hyvin ja vakaasti. Jos eläkeyhtiöt työntäisivät rahaa Kataisen rahastolle, ne eivät olisi yhtä varmoja vakaasta tuotosta. Ne joutuisivat antamaan päätösvallan rahan käytöstä rahaston asiantuntijaraadille, joka valitsee avustettavat hankkeet. Ja tarkoitushan on avustaa riskipitoisia projekteja – eli tappiotakin on tarjolla.

Ennen kaikkea rahaston tehoavuudessa on se ongelma, että rahalla on vaikea työntää, jos kysyntä ei vedä. Työntäjiäkin on riittämiin: Euroopan keskuspankki aloittaa juuri jättimäistä velkojenosto-operaatiotaan.

Jos riskipitoisessa kasvuvaiheessa olevia Euroopan yrityksiä halutaan auttaa, parempi vaihtoehto olisi vapauttaa markkinoita turhasta sääntelystä ja tehdä yrittäjien tukeminen entistä houkuttelevammaksi eurooppalaisille ja erityisesti amerikkalaisille pääomasijoittajille. Niillä on tarjota sekä rahaa että arvokkaita neuvoja ja suhteita. Samalla yrittäjiäkin patistettaisiin kansainvälistymään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat