Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brasilian hallitus upottautuu itse tehtyyn öljyskandaaliin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Riemu Brasilian rannikon edustalta vuonna 2007 kartoitetuista suurista öljyvaroista sai Correio Braziliense -lehden julistamaan otsikossaan: "Jumala on brasilialainen." Brasilia oli jo nousemassa yhdeksi maailman johtavista kasvutalouksista, ja öljytulot nähtiin uutena harppauksena eteenpäin.

Öljyvaroista nousseet unelmat ovat toistaiseksi säpäleinä. Se ei johdu yksin alhaisista markkinahinnoista vaan se on myös maan hallituksen aikaansaannos.

Ensireaktionaan kahdeksan miljardin barrelin kokoisen kentän löytymiseen Brasilian hallitus otti kansallisen öljy-yhtiön Petrobrasin takaisin valtion hallintaan. Yhtiö oli siivottu markkinakelpoiseksi vuonna 1997. Sille taattiin kolmanneksen osuus uuden kentän kehittämisestä ja hyödyntämisestä. Sittemmin Brasilian edustalla on kartoitettu vähintään saman verran lisää uusia öljyvaroja.

Kun öljyvarat otettiin julkiseen valvontaan, rakennettiin myös valtava korruptiokoneisto. Korruption paljastuminen on johtanut rikostutkintaan avainpoliitikkoja vastaan samalla, kun skandaali tekee tuhoaan muutenkin vaikeuksiin edenneessä taloudessa.

Hallitus rakensi teollisuuden kehitysstrategiansa kasvavien öljytulojen varaan. Petrobrasille tehtiin ennätysmäinen sijoitusohjelma, johon kuului muun muassa neljä uutta jalostamoa sekä tusinoittain säiliöaluksia ja porausalustoja.

Yhdeksi skandaalin avaintodistajaksi nousseen Petrobrasin hankintajohtajan mukaan siinä ohessa sovittiin, että urakkasopimuksista maksettiin kolmen prosentin siivu työväenpuolue PT:lle, jota presidentti Dilma Rousseff edustaa, sekä sitä kongressissa ja senaatissa tukeville puolueille. Eri korruptiojärjestelyt ovat vieneet yhtiöltä tuloja vähintään kolmen miljardin euron arvosta.

Perjantaina korkein oikeus julkisti pitkään odotetun listan, jolla on 49 rikostutkintaan joutuvaa henkilöä Brasilian politiikan huipulta. Mukana ovat kongressin molempien kamarien puhemiehet. Rousseffin nimi ei ole tutkittavien listalla. Hänellä on laaja syytesuoja ja hän kiistää tietäneensä tapahtumista mitään, vaikka on itse ollut Petrobrasin hallituksen puheenjohtaja.

Brasiliassa on odotettavissa monivuotiseksi venyvä oikeusprosessi, joka levittää tuhoa sekä politiikassa että taloudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat