Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katainen lähti kreivin aikaan – hallituksen suuret hankkeet kaatuivat hänen lähtönsä jälkeen

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Viime viikon suuriin uutisiin kuului sosiaali- ja terveyspalvelujen hallinnonuudistuksen kaatuminen viime metreillä.

Vähän pienempiin uutisiin kuului kilpailukykyä koordinoivan EU-komissaarin Jyrki Kataisen (kok) vierailu Suomessa.

Näitä kahta uutista yhdistää Katainen. Sote-uudistus oli hänen hallituksensa ohjelman suurimpia hankkeita.

Katainen julkisti lähtöaikeensa viime huhtikuun alussa, puolueen eurovaalikampanjan avajaispäivän iltajuhlissa. Seuraavana päivänä hän esiintyi vielä Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, jossa hän sanoi: "Siinä mielessä minulla on hyvä mieli, että hallituksen tekemien suurten päätösten jälkeen voi turvallisemmalla mielellä katsoa Suomen tulevaisuutta."

Pääministerin mielestä "viime aikojen suuret ratkaisut kertovat hallituksen vahvasta toimintakyvystä".

Sellaisissa tunnelmissa Katainen siis jätti Suomen ja pakkasi perheensä mukaan Brysseliin. Turvallisin mielin: suuret päätökset oli hallituksessa jo tehty.

Nyt, vajaata vuotta myöhemmin, olemme toki viisaampia. Päättämättä jäivät muun muassa kuntauudistus, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, metropolikaupunki, metropolihallinto ja Helsingin Pisararata.

Kuntien tehtävien karsimisestakin on jäljellä enää rippeet. Edes solarium-laitteiden kunnallisesta valvonnasta hallitus ei kyennyt luopumaan.

Olisi kiinnostavaa tietää, mitä nykyinen pääministeri Alexander Stubb (kok) on mahtanut Kataisen päätöksestä oikeasti ajatella. Katainenhan vei EU-komissaarin paikan Stubbin nenän edestä.

Komissaarina Stubb olisi varmaankin ollut pätevämpi ja ainakin motivoituneempi kuin pääministerinä.

Kiinnostavaa olisi myös kuulla Stubbin arvio siitä, missä jamassa Katainen hänen mielestään jätti seuraajalleen hallituksen ja Suomen.

Kilpailukykyä koordinoivalta komissaarilta on kai turha odottaa kriittistä arviota niistä vuosista, kun Suomi tärväsi kustannuskilpailukykynsä. Se tapahtui vuosina 2007–2009. Vuonna 2007 solmittiin liittokohtaiset kaksivuotiset palkkasopimukset, jolloin muidenkin kuin Sari Sairaanhoitajan palkat karkasivat käsistä.

Silloin oli valtiovarainministerinä Katainen, jonka arvostettu talouslehti Financial Times arvioi vuoden 2008 lopulla Euroopan parhaaksi valtiovarainministeriksi.

Juha Akkanen juha.akkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat