Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin ja Suomen lähentyessä kaikki voittavat

Pääkirjoitus
 
Robert Limmergård ja Tuija Karanko

Puolustusyhteistyö hyödyttää myös molempien maiden puolustusteollisuutta.

Suomi ja Ruotsi tiivistävät turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötään. Raportti asiasta luovutettiin maiden puolustusministereille helmikuussa, ja lisäselvitykset ovat osin jo käynnissä.

Maiden läheiset suhteet ja puolustusalan yhteistyö eivät ole uusia asioita. Nyt esitetty yhteistyömalli porautuisi kuitenkin aiempaa syvemmälle, sillä se kattaisi myös yhteisen operatiivisen suunnittelun sekä resurssien käytön kriiseissä ja konflikteissa.

Uudenlaisen puolustusyhteistyön vuoksi on löydettävä yhteisiä ratkaisuja esimerkiksi johtamisessa, materiaaliyhteistyössä, logistiikassa ja huollossa. Tämä tekee mahdolliseksi puolustusteollisuuden ja puolustusteollisuusjärjestöjen entistä syvemmän yhteistyön.

Puolustusteollisuus on riippuvainen kotimaan puolustushankinnoissa sovelletuista toimintatavoista. Suomen ja Ruotsin puolustusteollisen yhteistyön kehittämiseksi tarvitaankin viisaita ja kaikkia osapuolia hyödyttäviä poliittisia päätöksiä.

Puolustusyhteistyötä koskevassa raportissa esitettiin Suomen ja Ruotsin yhteisten joukkojen muodostamista. Se edellyttää yhteisiä ratkaisuja joukkojen käyttämästä materiaalista, tarvittavasta logistiikasta ja koulutuksesta.

Nykyisin Suomen ja Ruotsin ratkaisut eroavat toisistaan. Suomessa Puolustusvoimat ja puolustusteollisuus tekevät läheistä yhteistyötä erityisesti ylläpito- ja logistiikkaratkaisuissa. Muutenkin Suomen puolustusteollisuus on integroitu osa kansallista puolustusta.

Suomen ja Ruotsin tulee löytää yhteinen näkemys siitä, miten puolustusteollisuuden toimintojen ja palvelujen tulisi olla saatavilla sekä rauhan että mahdollisten konfliktien aikana – ja siitä, millaisia vaatimuksia näille toiminnoille ja palveluille asetetaan.

Yhteiset vaatimukset voivat tuoda hankintoihin mittakaavaetua: se vahvistaa joukkojen suorituskykyä ja tehokkuutta.

On myös tärkeää tarkastella Suomen ja Ruotsin tulevia materiaalihankintasuunnitelmia ja pohtia niiden perusteella yhteisiin tuotekehityshankkeisiin liittyviä tarpeita ja mahdollisuuksia. Suomi ja Ruotsi voisivat kehittää puolustusteollisuuden pohjaa kansallisesti tärkeillä ja herkillä aloilla entistä vankemmaksi, jos maat hankkisivat ja kehittäisivät tarvitsemiaan järjestelmiä yhteistyössä.

Myös muut yhteiset tutkimushankkeet edistäisivät tärkeää teknistä osaamispohjaa ja harmonisoisivat tekniikan suorituskyvylle asetettuja vaatimuksia. Yksi luontainen ala tällaiselle yhteistyölle olisi kyberturvallisuus, sillä molempien maiden teollisuudella on alalla vahvaa osaamista.

Tarkoitus ei ole suojella Suomen ja Ruotsin puolustusteollisuutta ulkomaiselta kilpailulta; se ei ole pitkällä aikavälillä kestävä vaihtoehto. Yhteistyö kuitenkin kehittäisi kummankin maan puolustusteollisuutta sekä parantaisi vientimahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla.

Suomen ja Ruotsin puolustusteollisuuden kapasiteetista ja osaamisesta kannattaisi tehdä kattava selvitys. Kummassakin maassa pitäisi arvioida, miten oma teollisuus voi täydentää naapurin osaamista ja tukea yhteistä sotilaallista huoltovarmuutta.

Puolustusteollisuuden kansainvälisen kilpailukyvyn kehittäminen ei ole helppoa, koska alan markkinoihin vaikuttavat asiakkaiden poliittiset intressit. Pohjoismailla on kuitenkin hyviä kokemuksia muun muassa ampumatarviketuotannon yhdistämisestä.

Nähdäksemme Suomi ja Ruotsi tähtäävät pitkän aikavälin yhteistyöhön, jonka lähtökohtana on yhteinen turvallisuuspoliittinen arvomaailma ja samanlainen analyysi toimintaympäristöstä.

Puolustusteollisella yhteistyöllä vahvistetaan maiden välistä puolustusyhteistyötä sekä edesautetaan sen kustannustehokkuutta.

Tätä kehitystä tukevat Suomen ja Ruotsin puolustusteollisuuden yhteiset näkemykset eurooppalaisten puolustusvälinemarkkinoiden avaamisesta sekä transatlanttisen yhteistyön merkityksestä. Jos puolustusteollisuudella on vahva pohja, se vahvistaa kummankin maan turvallisuuspoliittista liikkumavaraa ja kansainvälistä painoarvoa.

Robert Limmergård ja Tuija Karanko
Limmergård on Ruotsin puolustusteollisuusyhdistyksen (SOFF) pääsihteeri ja Karanko Suomen puolustus- ja ilmailuteollisuusyhdistyksen (PIA) pääsihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat