Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi tekee asekaupasta itselleen entistä vaikeampaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Saudi-Arabia esti maanantaina Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin puheen Arabiliiton kokouksessa Kairossa, vaikka hänet oli kutsuttu paikalle kunniavieraana.

Tiistaina Ruotsin hallitus ilmoitti irtisanovansa Saudi-Arabian kanssa solmitun sopimuksen puolustusalan yhteistyöstä.

Ruotsin hallituksella on sittemmin ollut ymmärrettäviä vaikeuksia vakuuttaa, ettei sopimusta irtisanottu Wallströmin osakseen saaman kohtelun vuoksi. Se on kuitenkin väljästi ottaen totta.

Saudit tiesivät jo Ruotsin aikeesta irtisanoa sopimus, kun he estivät Wallströmiä puhumasta. Samalla he saivat muut arabimaat mukaan tuomitsemaan Wallströmin esittämän arvostelun Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteesta.

Ruotsi törmäsi vanhaan pulmaansa ihmisoikeuksia ja demokratiaa korostavana merkittävänä asekauppiaana. Vaikeudet kasaantuvat, kun asekaupasta kiistellään myös Ruotsin hallituksen sisällä ja Ruotsi pyrkii kehittämään yhteistyötään arabimaiden kanssa omilla ehdoillaan.

Peruskiistassa ei ole kyse aseviennistä Saudi-Arabiaan vaan maiden vuonna 2007 viennin tueksi sopimasta puolustusalan yhteistyöstä. Ruotsin puolustusteollisuuden viennin arvo Saudi-Arabiaan oli korkeimmillaan vuonna 2013 noin 80 miljoonaa euroa, mutta viime vuonna 35 miljoonaa. Asekauppa koostuu enimmäkseen monivuotisista sopimuksista, joten sitä ei voi mitata yhden vuoden luvuilla.

Yhteistyösopimus oli puolustusministeri Peter Hultqvistin mukaan samaan aikaan jo hiipumassa. Saudit eivät kiinnostuneet Ruotsin tarjoamasta yhteistyöstä sukelluslääketieteessä ja tasa-arvoasioissa.

Yhteistyön hiipumisesta huolimatta sopimuksen irtisanomisella on taloudellisia seurauksia, joita sen jatkoa kannattaneet yritysjohtajat todennäköisesti liioittelevat ja vastustajat vähättelevät.

Pääministeri Stefan Löfvenille vastakkain olivat vientiteollisuus ja demareiden vaikeaksi osoittautunut hallitusyhteistyö ympäristöpuolueen kanssa.

Ulkopolitiikassa kyseessä oli takaisku. Ruotsi oli kutsuttu arabiliiton kokoukseen kiitokseksi Palestiinan valtion tunnustamisesta ensimmäisenä EU-maana. Parilla liikkeellä Ruotsi on tämän jälkeen menettänyt sekä arabimaiden että Israelin tukijoiden kannatuksen pyrkiessään ensi vuonna YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat