Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Borgin raportti yrittää herättää

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ruotsin entisen valtiovarainministerin Anders Borgin ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajan Juhana Vartiaisen (kok) laatima raportti Suomen talouden tilasta tarjoaa vastauksia talouslääkkeitä etsiville mutta herättää yhden vakavan kysymyksen: mitä raportilla tehdään?

Raportti ei sisällä oikeastaan mitään sellaista, mitä valtavirran taloustutkijat eivät olisi huomanneet. Monet heistä allekirjoittanevatkin tekstin ehdotukset.

Mutta onko meillä ollut viime vuosina puutetta ehdotuksista ja selvityksistä? Ovatko ne kymmenet ehdotukset ja näkemykset verotuksen, viennin kilpailukyvyn tai talouden tuottavuuden kehittämisestä muuttaneet Suomen suuntaa, joka vie kohti euromaiden häntäpäätä talouskasvun ja kilpailukyvyn kisassa?

Raportin ulkoiset ongelmat liittyvät ajoitukseen ja omistajuuteen. Ensinnäkin paperi tulee juuri ennen vaaleja, jonkinlaisen poliittisen rikkomisriehunnan keskelle. Voisi kuvitella, että vaalien ja tulevien hallitusneuvottelujen alla olisi hyödyllistä saada vinkkejä. Tällä kertaa Suomessa on menossa kisa, jossa pyritään oman rakentamisen asemesta rikkomaan muiden rakennelmia. Jos minä en saa, niin et kyllä saa sinäkään.

Miten tällaisessa epäluottamuksen ilmapiirissä syntyisi jotain rakentavaa kannatusta Borgin ja Vartiaisen raportin ideoille, olivatpa ne kuinka hyviä tahansa?

Toinen ongelma on se, että ehdotukset tulevat pääministeri Alexander Stubbin (kok) tilaamina. Raportti saa tilaajastaan leiman ja tilaustyöstä astian makua. Työnsä päättävää hallitusta pidetään yhtenä lähihistorian huonoimmista – vaikka läheskään kaikki ei mene Stubbin piikkiin. Siksi tilanne on se, että tähän selfieen eivät muut poliittiset päättäjät mieluusti tule.

On suuri sääli, jos tämä raportti on näistä syistä taas yksi savikiekko haulikkoammuntaan – jos se on "en rapport igen". Siinä kun on näkemyksiä, joille soisi kannatusta.

Suomi on suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Suomi on vientimaa, ja vienti on romahtanut tässä taantumassa enemmän kuin millään OECD-maalla koskaan.

Aivan kuten Borg ja Vartiainen sanovat: romahtanutta kustannuskilpailukykyä on pakko korjata. Yksi malli on juuri se, mitä raportissa kerrotaan. Vientialoista tehdään palkkakehityksen katto, ja kehitys pidetään hyvin maltillisena.

Ongelma ei syntynyt pelkästään kustannusten karkaamisesta vaan siitä, että kustannukset karkasivat samaan aikaan kun vientiin iski rakennemuutos – elektroniikkateollisuuden kato. Pitkällä aikavälillä on pyrittävä palauttamaan korkean lisäarvon viennin osuutta. Tässä Suomi ei onnistu riittävän nopeasti, joten kustannuksiin on puututtava.

Ehdotuksissa korostetaan myös tuottavuuden kehittämistä. Tuottavuuden kasvu löysentäisi hieman tarvetta pitää palkkoja kurissa. Tämän varaan ei kuitenkaan poliittisen päättäjän kannata paljoa laskea – tuottavuudelle voi tehdä tilaa, mutta hallitus ei osaa sitä tarjota. Suomea hellinyt Nokia-vetoinen tuottavuus oli vain pieneltä osaltaan hallitusten saavutusta. Sattumaakin oli enemmän.

Kolmas pääkohta on työn tarjonnan lisääminen. Pohjoismaiden hyvinvointimalli tarvitsee korkeaa osallistumisastetta. Suomessa työllisyysaste on länsinaapureita alempi, ja työikäisten osuus väestöstä on alkanut supistua. Koko malli on vaarassa.

Uuden hallituksen on aina mitattava työtä, sosiaaliturvaa ja maahanmuuttoa koskettavien ratkaisuidensa vaikutus työllisyysasteeseen. Jos ne nostavat sitä, peukku ylös.

Suomi ehti Nokia-nosteen vuosina sovittautua elintasoon, joka oli sittenkin vain lainassa. Herääminen tästä miellyttävästä päiväunesta on todella vaikeaa. Näyttää siltä, että päättäjätkin varovat herättämästä kansaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat