Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjastolle hymiö, kulttuurille ei?

Pääkirjoitus
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Helsingin Sanomat kysyi tulevia eduskuntavaaleja silmällä pitäen suomalaisilta kolme kulttuuriaiheista kysymystä galluptutkimuksella. Tuloksista kerrottiin kulttuurisivuilla viikko sitten.

TNS Gallupin toteuttamassa kyselyssä selvisi, että puolueen suhtautuminen kulttuuriasioihin merkitsi erittäin paljon vain kuudelle prosentille kaikista kyselyyn osallistuneista. Otanta oli tuhat, virhemarginaali kolme prosenttiyksikköä.

Kaikista haastatelluista peräti 38 prosenttia ilmoitti, että puolueen suhtautumisella kulttuuriasioihin oli "tuskin lainkaan merkitystä" heille äänestäjinä. "Ei kovin paljon merkitystä" -kannan valitsi 35 prosenttia vastaajista. Kulttuurin suhteen välinpitämättömien äänestäjien määrä oli siis yhteensä 73 prosenttia.

Se on masentavan suuri luku.

Olisiko sana kulttuuri latautunut tällaisessa gallupissa liian etäiseksi, ei-välttämättömyydeksi? Ehkä, varsinkin kun seuraavassa kysymyksessä mainittiin vielä sana Guggenheim, tuo museohanke, josta tuntuu tulleen suomalaisia yli puoluerajojen yhdistävä sielunvihollinen – sekin tuntuu jokseenkin latistavalta.

Sama kysely kertoi toisaalta, että eniten vastaajista, 44 prosenttia, kannatti sitä, että valtio tukee Keskustakirjastoa rahallisesti. Muut vaihtoehdot olivat Guggenheimin museo (pohjat, 8 prosenttia), HIFK:n monitoimiareena (21 prosenttia) ja Kansallisteatterin laajennus (26 prosenttia) – tai ei mikään näistä (18 prosenttia).

Keskustakirjaston hyvät kannatusluvut myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella todistanevat kirjastolaitoksen vankkumattomasta asemasta Suomessa. Hyvä!

Vaikka tulosten ristiinlukemisessa on vaaransa, jäin miettimään, onko Keskustakirjaston kannatuksessa ja kulttuuriaiheiden vähäisessä kiinnostavuudessa ristiriita. Eikö kirjasto olekaan enää ihmisten mielessä kulttuurilaitos? Onko se peruspalvelu? Joistakin kirjastoista voi lainata kaikenlaista kanteleista ompelukoneisiin, ja tehtäväkenttä laajenee kaiken aikaa. Keskustakirjastoon on kaavailtu sitä kuuluisaa saunaakin!

Aikoina, jolloin nettiraivo ja naisviha vaientavat yhteiskunnallista keskustelua, sarjakuvia piirtäen voi menettää henkensä ja suunnaton informaatiotulva hämärtää suurten ja pienten asioiden eron, tarvitaan tajua kulttuurin merkityksestä.

Kulttuuri antaa paitsi välineitä itsetuntemukseen ja hyvinvointiin myös työkaluja selviytyä yhä monimutkaisemmaksi käyvässä maailmassa.

Aika olennaisia asioita, sanoisin.

Pirkko Kotirinta pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen vt. esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat