Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt ei ole aikaa jäädä suremaan soten haudalle

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

On torstai, maaliskuun 5. päivä, ja törmään eduskunnan ala-aulassa keskustan kansanedustajaan Mauri Pekkariseen. Olen tulossa hautajaisista: eduskunnan perustuslakivaliokunta on juuri ilmoittanut tiedotustilaisuudessa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta eli sote-uudistuksesta ei tule tällä vaalikaudella mitään.

Tunnelma infossa on kuin siunauskappelissa. Osin siksi, että paikalla surijoina on paljon eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniä, jotka tekivät pitkiä päiviä yrittäessään turhaan pelastaa hallituksen lakiesitystä.

Mutta käytävällä eteenpäin sauhuava Pekkarinen on loistavalla tuulella, joka vain paranee, kun totean sote-uudistuksen näköjään menevän juuri siihen suuntaan kuin keskusta alun perin halusi.

Perustuslakivaliokunta on nimittäin juuri lausunnossaan toistanut aiemman kantansa. Perustuslain kannalta olisi ongelmatonta siirtää sosiaali- ja terveydenhuolto pois kunnilta suuremmille alueille, joilla olisi välittömät vaalit ja verotusoikeus.

Malli vastaa pääpiirteissään keskustan aiemmin esittämää kotikunta-maakuntamallia, jossa nykyisiä sairaanhoitopiirejä vastaavat maakunnat hoitavat kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut alueellaan.

Malli on keskustan kannalta ihanteellinen, koska siinä pienillä kunnilla on hyvät henkiinjäämismahdollisuudet – etenkin, jos maakunnan tasoinen sote-alue saa suoran verotusoikeuden.

Keskustan mallissa kunta ei joudu talouskriisiin ainakaan sote-kustannusten vuoksi, mikä oli vaarana perustuslakivaliokunnan upottamassa lakiesityksessä.

Pekkarinen vaatii paperia ja alkaa piirtää valiokuntamietintöni takakanteen maakuntamallin perimmäistä tarkoitusta. Se on suuri aluehallintouudistus.

Kynä viuhuu ja siirtää samaan pakettiin soten kanssa kuntien muuta yhteistoimintaa, kuten maakuntien liitot ja ammattikoulut.

Valtion puolelta maakuntiin siirtyisi nykyistä aluehallintoa: etenkin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksia eli elyjä.

Pekkarisella ja keskustalla on sentään jokin visio sotesta, vaikka se onkin kuulakärkikynän vetojen perusteella niin puhdasoppista valtapolitiikkaa kuin vain keskustalla voi olla. Kaikki valta alueille!

Muiden puolueiden takki tuntuu olevan nyt tyhjä.

Ne ehkä veikkaavat aivan oikein, ettei kansa halua vaaliteltoilla ja televisioväittelyissä kuulla sanaakaan sotesta. Miksi haluaisikaan, koska monia terveydenhuollon ongelmat eivät kosketa lainkaan.

Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona (11. 3.), että Helsingin Töölössä tai Espoon Tapiolassa asuvista terveysasemaansa käyttää vain noin 38 prosenttia asukkaista.

Loppujen voi olettaa olevan esimerkiksi työpaikkansa työterveyshuollon asiakkaita. Lapsilleen he ovat ostaneet vakuutuksen, jonka turvin korvatulehdukset hoidetaan yksityislääkärillä. Jos he ovat yliopiston käyneitä, opiskeluaikanaan he pääsivät Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön piiriin – toisin kuin ammattiin opiskelevat, joilla on sinne porttikielto.

Suomeen on vaivihkaa syntynyt kahden kerroksen terveydenhuolto, joka vahvistaa kansalaisten epätasa-arvoa eikä kavenna sitä. Tämä on hiljaisesti hyväksytty, koska ilman työterveyttä, yksityisen hoidon Kela-korvauksia ja YTHS:ää julkinen puoli menisi vielä nykyistäkin pahemmin tukkoon.

Tänään julkistettava tutkimus vahvistaa tiedot siitä, että todellisuudet erkanevat toisistaan vinhaa vauhtia. Esimerkkikaupunki Oulussa 10 prosenttia väestöstä käyttää 74 prosenttia kunnan, Kelan ja työterveyden yhteenlasketuista kustannuksista. Suurkäyttäjistä kaksi kolmasosaa on sekä terveydenhuollon että sosiaalipalveluiden asiakkaana. Monet ovat ikäihmisiä.

Tämän pitäisi herättää ajatuksia ainakin siitä, olisiko mahdollista järkeistää palveluita ja kustannuksia, jos useasta eri kanavasta tuleva rahoitus yhdistettäisiin yhdeksi kokonaisuudeksi. Vähintään edes kunnan, valtion ja Kelan rahat.

Vaikka sote on tämänhetkisessä poliittisessa vaiheessaan puolueiden karttelema "sontaläjä", kuten eräs hallituspuolueen edustaja parahtaa, poliitikkojen pitäisi jo ennen vaaleja kertoa, kelpaako nykytilanne. Jos ei, miten sotessa mennään eteenpäin? Kuulakärkikynät esiin, ideat pöytään.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat