Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avunantajilla ei ole hätä Kreikan kanssa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kreikan tukiohjelman jatkosta neuvotellaan taas. Aika vain alkaa loppua. Valtion kassan pohja paistaa. Etuuksien ja palkkojen maksamiseen on rahaa enää ehkä muutamaksi viikoksi, mutta silti Kreikka kuluttaa aikaa kiristämällä muuta maailmaa pistooli omalla ohimollaan.

Kreikka syyttelee muita, tekee ohjelman jatkosta puolivillaisia lupauksia sekä "pelottelee" vievänsä säästövaatimukset kansanäänestykseen ja takavarikoivansa saksalaista omaisuutta Kreikassa.

Hallitus askartelee semantiikan kanssa: troikkaa (Euroopan keskuspankkia, Kansainvälistä valuuttarahastoa IMF:ää ja EU-komission edustajia) ei saisi sanoa troikaksi eikä sitä ainakaan saisi Kreikkaan päästää. Brysselissä ehkä voidaan neuvotella "instituutioiden" kanssa.

Kreikan hallitus näyttää odottelevan, että muut keksisivät jotain, jolla vasemmistohallitus voisi säilyttää maan talouden veden pinnalla ja pitää vaalilupauksensa.

Todellisuudessa molempia ei saavuteta. Mitä pitempään nykyhallitus hallitsee, sitä mahdottomammaksi kahden tavoitteen yhtäaikainen saavuttaminen käy.

Kreikka on uponnut yhä syvemmälle. Verotulojen kertymä putosi, kun kreikkalaiset jäivät odottamaan Syrizan toteuttavan vaalilupauksiin kuuluvia verojen ja maksujen helpotuksia.

Yhä lähempänä on se vaihtoehto, että Kreikka tekee jonkinlaisen "konkurssin", joka laukeaisi esimerkiksi velkasitoumuksista lipeämisestä.

Tosin tämän vaihtoehdon todennäköisyyttä ja merkitystä on mahdotonta arvioida, koska aivan identtistä ennakkotapausta ei ole.

On maksukyvyttömyyteen vajonneita maita – Kreikkakin monta kertaa –, mutta ei vastaavaa valuuttaliiton maata, jonka rahapolitiikka on ulkopuolella, jolla ei ole omaa valuuttaa ja jota muut liiton maat ovat avustaneet ja avustamassa.

Kreikan tarina on pitkä ja tuskallinen opetus kaikille, jotka päättävät talouspolitiikan perusratkaisuista. Kun menee taloudellinen liikkumatila ja uskottavuus, menee myös itsenäisyys. Ehkä jotain muistettavaa myös sille puolueelle, joka voittaa Suomen eduskuntavaalit.

Aina ei ole kyse edes rahasta. 1990-luvun alun lamassa Suomen talous romahti, mutta Suomen uskottavuus velkansa hoitavana maana oli silti ulkomaisten lainoittajien silmissä yllättävän vahva.

Sama uskottavuus pitänee Suomea edelleen korkeissa luottoluokituksissa, vaikka työnsä lopettaneen hallituksen talouspoliittinen uskottavuus on matkan edetessä vain heikentynyt.

Kreikalla tällaista uskottavuutta ei ole, eikä ole koskaan ollutkaan.

Kreikan nykyhallitus tekee kaikkensa, jotta sitä ei kertyisikään. Se käyttäytyy kuin olisi avun antaja eikä pyytäjä. Se käyttäytyy kuin Kreikka olisi uhri, vaikka maa kaivoi itse kuoppansa. Maan ministerit sanovat yhtä ja tekevät toista. Saattavatpa vielä ehtiä kumoamaankin aiemmat sanomisensa.

Aika on avunantajien puolella, eikä kriisin leviäminen ole nyt kovin suuri pelko. Joustavuutta kannattaa tarjota, mutta kiire ei antavalla ole.

Vaikka Kreikka vetäisisi liipaisimesta, muita maita ei kaadu.

EU:n tukirakenteet ovat jo melkein valmiit. Stressitesteistä päätellen pankkisektori ei ole ainakaan järjestelmänä vaarassa. Talouskasvun kiihtyminen unionin alueella sarastaa horisontissa.

Nyt kun Euroopan keskuspankki aloitti massiivisen velanosto-ohjelmansa, muiden kriisimaiden lainojen korot ovat painuneet entistä alemmas. Maissa mittaillaan jo talouskasvun määrää, ja kilpailukyky on nousussa. EKP:n ohjelma suojelee niitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat