Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustuslaki rajaa tiukasti mahdolliset sote-mallit

Pääkirjoitus
 
Eija Mäkinen

Perustuslakivaliokunnan hyväksymissäkin malleissa päätöksenteko saattaa jäädä kauas kansalaisista ja paikallisyhteisöistä.

Sosiaali- ja terveystoimen järjestämismalleja koskevassa keskustelussa kulloinkin käsillä ollut malli on tyypillisesti arvioitu julkisuudessa kelvottomaksi, minkä jälkeen on siirrytty seuraavaan malliin.

Näyttää siltä, että kierretään kehää. Kyse ei välttämättä kuitenkaan ole valmistelijoiden kyvyttömyydestä vaan siitä, että uudistukseen liittyy aidosti vaikeita näkökohtia sekä kunnianhimoisia ja välttämättömiä tavoitteita.

Sote-mallien perustuslailliset ongelmat ovat koskeneet kansanvaltaa ja rahoitusta. Ongelmia on kaikissa malleissa.

Kansanvallan kannalta suuri kunta olisi kuntayhtymää parempi palvelujen järjestäjä, koska kunnan päättäjät valitaan suoraan vaaleilla. Tämä malli ei kuitenkaan käy perustuslakivaliokunnalle, koska perustuslain mukaan kunta ei voi olla maakunnan kokoinen.

Alueellinen itsehallinto voisi toki olla aiemmin esitetyn sote-alueen kokoluokkaa, mutta maakunnan kokoinen kunta ei ehkä enää olisi paikallisyhteisö. Mallin etuna olisi ollut rahoituksen ja järjestämisvastuun pysyminen samoissa käsissä.

Kaksitasoinen kuntayhtymämalli, suuret sote-alueet, ei myöskään tullut hyväksytyksi perustuslakivaliokunnassa. Kansanvalta oli mallissa liian kaukana, ja kuntien vaikutusmahdollisuudet olivat heikot. Huomionarvoista on, että julkisuudessa mallin perustuslainvastaisuutta on pidetty itsestään selvänä, vaikka asiantuntijoilla oli asiasta erilaisia käsityksiä.

Kuntayhtymämalli eroaa nykykäytännöstä siinä, että kuntayhtymille kaavailtiin omia tehtäviä, joista kunnat eivät olisi vastanneet. Rahoittajina kuntien olisi kuitenkin pitänyt päästä mukaan päätöksentekoon.

Myös yksitasoisessa kuntayhtymässä, jota sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti, nähtiin kansanvallan ongelmia, mutta vähäisempiä kuin sote-aluemallissa. Perustuslakivaliokunnan saamat tiedot eivät olleet riittäviä sen arvioimiseen, millaisin muutoksin malli olisi mahdollinen.

Malli saattaisi muutoksin käydä – ovathan kuntayhtymät laajasti käytössä jo nyt. Olisiko malli vaadittavien muutosten jälkeen kuitenkaan enää tarkoituksenmukainen? Rahoitus olisi tässäkin mallissa tullut kunnilta vastineena palveluista.

Itsehallinnollinen, vaaleihin perustuva maakunnallinen taso olisi hyvä ja perustuslain mukainen ratkaisu, mutta edustajia ei välttämättä valittaisi jokaisesta kunnasta. Kuntien vaikutusmahdollisuudet poistuisivat ja aluetaso irtaantuisi kunnista, joille jäisi muita hyvinvointitehtäviä.

Rahoitus järjestyisi tässä mallissa luontevasti maakunnallisella verolla. Mutta uskaltavatko poliitikot hyväksyä maakunnallisen veron ja luottaa siihen, ettei verotus sen vuoksi kiristy? Kuntia voisi ohjata taloudellisesti esimerkiksi verotuskatolla tai muulla ohjauksella. Kumpikin on perustuslakikysymys.

Myös valtiollinen sote-alue entisten suurläänien tapaan olisi perustuslakivaliokunnan hyväksymä malli. Valiokunta pitää tätä mallia parempana kuin kaksitasoista kuntayhtymämallia, jossa kunnilla olisi kuitenkin ollut jonkinlainen rooli.

Parlamentaarisessa vastuussa oleva valtioneuvosto toki edustaa kansanvaltaa, ja tiukka ohjaus voitaisiin järjestää. Tällainen kansanvalta on silti kaukana paikallisyhteisöistä ja kansalaisista. Valtiollinen sote-alue irtoaisi näin täysin kunnista.

Onko perustuslakivaliokunnalle kelpaava, hyvältä vaikuttava maakuntamalli ongelmaton? Realisti huomaa, että valtion ja kuntien taloudelliset suhteet on määriteltävä uudelleen, mikä edellyttää vaativaa lainvalmistelutyötä. Rahoitus on ollut suuri ongelma esitetyissä malleissa – ehkä näin on vastedeskin.

Kyseessä on alueellinen itsehallintotaso. Mitä valtaa sillä on? Tarvitaan kenties aivan uusi maakuntalaki? Onko se riittävä toteuttamaan laille asetetut tavoitteet alueellisesta yhdenvertaisuudesta ja turvaamaan ihmisten sosiaaliset oikeudet?

Kehä on kierretty ympäri. Monessa puheenvuorossa on moitittu käsittelyn kiirettä. On hyvä muistaa, että asetelman hahmottaminen alkoi vuonna 2005, kun Matti Vanhasen ensimmäinen hallitus käynnisti kunta- ja palvelurakenneuudistuksen. Jo silloin olisi ollut syytä aloittaa parlamentaarinen valmistelu.

Eija Mäkinen
Kirjoittaja on julkisoikeuden professori Vaasan yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat