Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikea aika tarvitsee myös epävarmoja johtajia

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Tämän kuun lopulla Jörn Donner (r) tekee historiaa. Hänestä tulee yksikamarisen eduskunnan historian vanhin kansanedustaja.

Ykkössijaa tähän asti hallinnut Miina Sillanpää (sd) nimitettiin kunniapuhemieheksi, kun hän jätti eduskunnan vuonna 1948.

82-vuotiaalle Donnerille sopisi paremmin arvonimi kirjoittamisen puolelta.

Kun Donnerilta aikoinaan kysyttiin kantaa johonkin ajankohtaiseen kysymykseen, hänen vastauksensa oli viisas: "En tiedä, mitä mieltä olen. En ole vielä kirjoittanut aiheesta."

Poliitikon asema ei ole helppo. Varsinkin vaalien alla pitäisi olla valmis ratkaisu kaikkiin ongelmiin.

Miten organisoisit lastensuojelun? Mistä Suomi löytää uudet vientituotteet? Pitäisikö varainsiirtoveroa nostaa vai laskea? Voisiko mopoautot kieltää?

Kun kysytään, tekee mieli vastata. Osumatarkkuus on pakostakin huono.

Toimittajat omalta osaltaan ruokkivat nopeiden ja yksinkertaisten vastausten kulttuuria. Kaikkein parhaita haastateltavia ja keskusteluohjelmiin osallistujia ovat ihmiset, joiden tiukka kanta tiedetään etukäteen ja jotka eivät muuta mieltään, vaikka ympäröivässä maailmassa tapahtuisi mitä tahansa.

Sellaiset ihmiset ovat toki toisinaan myös täysin oikeassa, vähän samaan tapaan kuin pysähtynyt seinäkello.

Vaikeina aikoina kansalaiset kuulemma kaipaavat tavallista enemmän johtajia, joilla on varmat mielipiteet ja ankara halu puskea niitä eteenpäin.

Toiveita kannattaisi tarkentaa. Koska maailma on monimutkainen ja se muuttuu nopeasti ja joskus myös arvaamattomasti. Paras päättäjä ei ole sellainen, jolla on vastaus valmiina, vaikka kysymystä ei olisi vielä edes esitetty.

Olisi tärkeää, että päättäjien joukossa olisi myös niitä, jotka eivät vielä tiedä, mitä mieltä he ovat. Oli kyse sitten vaikka talous- tai ulkopolitiikasta, terve epäily vallitsevia käsityksiä ja myös oman taustaryhmän kantoja kohtaan on hyvä lähtökohta ratkaisujen pohtimiselle.

Yleinen toive tämän vaalikauden jälkeen tuntuu olevan, että tarvitsemme päätöksiä.

Päätösten määrää voi kuitenkin kasvattaa myös siten, että tekee huonosti valmisteltuja ja hätiköityjä ratkaisuja, joita joutuu paikkaamaan jälkeenpäin.

Hyvä päätöksentekijä tunnistaa, milloin hän on saanut riittävästi tietoja ja punninnut perusteellisesti vaihtoehtoja.

Twitter: mattikalliokosk
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen esimies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat