Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saamelaisten asia odottaa yhä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Vuonna 1989 Berliinin muuri murtui. Siitä alkoi kehitys, joka yhdisti Saksat, muokkasi Euroopalle unionin ja muutti useiden maiden poliittisen järjestelmän. Paria vuotta myöhemmin Neuvostoliitto romahti ja Baltian maat saivat itsenäisyytensä takaisin.

Samana vuonna 1989 Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleiskokous hyväksyi Genevessä alkuperäiskansoja koskevan sopimuksen.

Suomi ei ole vieläkään ratifioinut sopimusta saamelaisvähemmistön toiveista huolimatta. Yksi herkkä kohta on ollut nykyisen saamelaismääritelmän muuttaminen lainsäädännössä. Lopulta viime keväänä hallitus löysi yhteisymmärryksen saamelaiskäräjien kanssa.

Saamelaiskäräjälain muuttaminen ja ILO-sopimuksen ratifiointi jäävät kuitenkin kesken. Eduskunta päätti jättää saamelaismääritelmän ennalleen, minkä jälkeen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) veti esityksen takaisin.

Torstaina taas Sdp:n eduskuntaryhmä vetäytyi sopimuksen ratifioinnin takaa. Saamelaiskäräjien johto oli erimielinen siitä, voiko paketista hyväksyä vain osan.

Monta asiaa voi selittää vaalikauden loppusuoran kiireellä. Olisi kuitenkin kohtuullista, että suhtautuminen alkuperäiskansasopimukseen ratkeaisi alle neljännesvuosisadassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat