Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus vaatii tuekseen tietoa kaikista rahoituskanavista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamistyössä on jo pitkään tiedetty nyrkkisääntö, että vain kymmenen prosenttia väestöstä kerryttää suurimman osan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista. Nyrkkisääntöön tuli lisävalaistusta torstaina, kun muiden muassa Sitran ja Kelan yhdessä teettämä tutkimus katsoi tarkemmin yhtä kohdetta eli Oulun kaupunkia.

Kymmenen prosenttia Oulun asukkaista vastasi 74 prosentista Oulun kaupungin, Kelan ja paikallisen työterveyshuollon kustannuksista. Työterveyden osuus oli pieni, sillä suurimmat asiakasryhmät olivat vanhuksia, lastensuojelun ja vammaispalveluiden asiakkaita, päihde- ja mielenterveysasiakkaita sekä psykiatrisen hoidon ja erikoissairaanhoidon potilaita.

Tutkimuksen tulos ei siis vastaa mielikuvaa siitä, että eniten kuluja tulee esimerkiksi vaativasta syöpä- tai palovammahoidosta. Totuus on paljon arkisempi: eniten palveluita tarvitsevilla asukkailla kustannuksia kertyy lääkkeiden, erilaisten vammaisetuuksien, kuntoutuksen ja matkojen yhdistelmästä.

Kunnan tasolla kustannusten kokonaistarkastelua on vaikea tehdä, ja se voi johtaa vääriin johtopäätöksiin esimerkiksi vanhustenhoidossa. Viime vuosina vanhusten laitospaikkoja eli lähinnä vanhainkotipaikkoja on vähennetty. On siirrytty tehostettuun palveluasumiseen, jota ei lasketa pahamaineiseksi "laitoksessa" asumiseksi. Päällisin puolin näyttää, että tämä tulee kunnalle edullisemmaksi.

Oulun aineisto kuitenkin paljastaa, että vaikka asumisen hinta laskee, tehostetusta palveluasumisesta kertyy kunnalle uusia kustannuksia. Vanhukselle järjestetään kotipalveluita, ja hänen käyntinsä terveyskeskuksessa lisääntyvät. Myös Kelan tuet kasvavat niin, että loppujen lopuksi tehostetun palveluasumisen vuosikustannus on 13 prosenttia pienempi kuin laitospaikan.

Sote-uudistus tarvitsee tuekseen juuri tämänkaltaista täsmällisempää tietoa, jotta päättäjät eivät tee kokonaiskuvan kannalta hölmöjä päätöksiä.

Oulun aineisto vahvistaa myös käsitystä, että kun sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus tulee monesta kanavasta, kokonaisuus voi hämärtyä eikä yhteensovitus pelaa. Tämä korostuu erityisesti silloin, kun kyseessä ovat eniten palveluita käyttävät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat