Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahden puolueblokin malli ei sovi Suomeen

Pääkirjoitus
 
Jussi Westinen ja Elina Kestilä-Kekkonen

Äänestäjäkunnan ideologinen moniulotteisuus tekee laajasta ja yhtenäisestä hallituspohjasta Suomessa mahdottoman.

Politiikassa muodostuu outoja petikavereita. Tämä toteamus pitää paikkansa erityisesti Suomessa.

Suomen hallituskokoonpanot ovat äänestäjäkunnan näkökulmasta olleet erityisen epäloogisia. Vaalien jälkeen juuri mitkään äänestäjäkunnassa ilmenevät ideologiset erimielisyydet eivät ole olleet hallitusyhteistyön esteenä.

Puolueet todennäköisesti haluaisivat itsekin muodostaa ideologisesti yhtenäisempiä hallituksia. Puoluejärjestelmän pirstoutuneisuuden ja konsensushengen vuoksi tämä on kuitenkin ollut vaikeaa.

Puoluepoliittisesti sekavan kuvan kirkastamiseksi Suomeen on kaipailtu kahden ideologisesti vastakkaisen puolueblokin mallia. Mallin on katsottu selkeyttävän puolueiden kilpailuasetelmaa ja poliittista vastuunkantoa sekä antavan äänestäjille mahdollisuuden ottaa kantaa hallituspohjaan.

Ruotsista tuttu, vasemmisto–oikeisto-ulottuvuuteen perustuva blokkiasetelma ei kuitenkaan sovi Suomeen. Samat puolueperheet ovat käytännössä edustettuina molemmissa maissa, mutta Suomessa puolueiden välinen kilpailu äänistä ei jäsenny vain vasemmisto–oikeisto-ulottuvuudella. Merkittävä osa äänestäjistä tekee päätöksensä sosiokulttuurisin perustein: käyttäen arvo- ja moraalikysymyksiä päätöstensä pohjana. Lisäksi EU- ja aluepoliittiset kysymykset monimutkaistavat asetelmaa.

Suomen äänestäjäkunnasta hahmottuu vuoden 2011 eduskuntavaalitutkimusaineiston perusteella useita ideologisia blokkeja. Nämä blokit muodostuvat sen mukaan, minkä puolueiden välillä äänestäjät tekevät lopullisen valinnan.

Sdp:n ja vasemmistoliiton välillä arpoo perinteinen vasemmistoblokki, kun taas perusduunariblokki pohtii valintaansa perussuomalaisten ja Sdp:n tai vasemmistoliiton kesken. Porvariblokki muodostuu keskustan ja kokoomuksen välillä harkitsevista.

Nämä blokit asettuvat vasemmisto–oikeisto-ulottuvuudelle. Vihreiden ja jommankumman vasemmistopuolueen välillä pohtivat vihervasemmistolaiset muodostavat sosiokulttuurisella ulottuvuudella vastapoolin konservatiiviblokille, joka koostuu perussuomalaisten ja kokoomuksen tai kristillisdemokraattien välillä valitsevista. Liberaali EU-myönteinen blokki ja maakuntien EU-vastainen blokki rakentuvat usean ulottuvuuden varaan.

Yhdenkään blokin vahvuus ei riitä hallituksen muodostamiseen.

Porvariblokki vaikuttaa nyt gallupien perusteella vahvimmalta vasemmisto–oikeisto-ulottuvuuteen nojaavalta vaihtoehdolta. Porvariyhteistyö ei ole kuitenkaan saumatonta, sillä keskustaa lähellä olevat äänestäjät ja kokoomusta lähellä olevat äänestäjät ovat eri mieltä keskittämisestä ja EU-integraatiosta.

Keskustan ja perussuomalaisten välillä harkitsevat, EU-kielteiseen maakuntien blokkiin kuuluvat äänestäjät ovat ideologisessa ristiriidassa kokoomuksen ja vihreiden välillä harkitsevien liberaalien ja EU-myönteisten äänestäjien kanssa.

Sosiokulttuurisesta ulottuvuudestakaan ei ole ollut blokkipolitiikan perustaksi, sillä perinteiset suuret puolueet yrittävät jättää moraaliarvoja ja vähemmistöjä koskevan keskustelun vähemmälle huomiolle.

Keskittämisen ja hajauttamisen välinen ulottuvuus on puolestaan enimmäkseen asettanut keskustan muita puolueita vastaan.

Myös EU-ulottuvuuden edellytykset blokkipolitiikan perustaksi ovat rajalliset. Sen asema riippuu paljon EU:n tulevasta kehityksestä. Toistaiseksi EU-integraatio jakaa monia puolueita myös sisältäpäin. Siksi EU-asioiden ei haluta nousevan vaalien avainkysymykseksi.

Ruotsin vaalitutkimuksissa on havaittu, että yli blokin tapahtuvat puoluevaihdokset ovat huomattavasti harvinaisempia kuin blokin sisällä tapahtuvat puoluevaihdokset.

Suomessa vastaavaa taipumusta ei ole. Suomessa on äänestäjiä koskevan analyysin perusteella selvä tilaus kahdeksalle eduskuntapuolueelle, joiden ei ole strategisesti viisasta kahlita itseään tiettyihin hallituspartnereihin.

Jussi Westinen ja Elina Kestilä-Kekkonen
Westinen on vaalitutkija Åbo Akademin yhteiskuntatutkimuksen laitoksessa ja Kestilä-Kekkonen on yleisen valtio-opin dosentti sekä yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat