Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskuntaan ei näytä pyrkivän lempeitä ehdokkaita

Pääkirjoitus
 
Petri Korhonen

On pari määritelmää, joita en haluaisi lukea itsestäni muistelmissa: "Tinkimätön oman tiensä kulkija." "Vaati itseltään ja läheisiltään paljon."

Melkein aina näiden kiertoilmaisujen takaa löytyy ihminen, joka ei piittaa muiden tarpeista, näkemyksistä tai toiveista. Ainakin hän pitää omia halujaan ja tapojaan muita parempina. Silti hyvin samankaltaisia kuvailuja voi lukea monen menestyjän haastatteluista – sekä tämän kevään eduskuntavaaliehdokkaiden mainoksista.

"Ei tee kompromisseja. Värikäs, suorapuheinen, temperamenttinen, lujatahtoinen, jämäkkä."

Jokainen tietää jonkun läheisensä, joka on rakentanut imagonsa näiden piirteiden varaan. Eikä ihme. Poliitikko tai yritysjohtaja, jota kehutaan tahtoihmiseksi, vaikuttaa Suomessa aina vakavasti otettavalta. Ilmankos eduskuntaan ei näytä pyrkivän kovin monta lempeäksi, hyväntahtoiseksi tai edes kiltiksi tunnustautuvaa ehdokasta.

Aitoa luonteen lujuutta ja urheutta saa tietysti kunnioittaa ja ihailla. Kyse onkin siitä, osaammeko erottaa puhtaan rohkeuden tai aatteellisuuden pelkästä änkyrämäisyydestä. Onko kyse suoruudesta vai öykkäröivästä töksäyttämisestä? Ja ennen kaikkea: käyttääkö ehdokas vahvuuttaan muiden polkemiseen vai tukemiseen?

Näiden erottamiseen voisi tarvita erityistä päättäjäehdokas–suomi-sanakirjaa: "Kieltäytyy tekemästä kompromisseja" – tilannetajuton, joustamaton jääräpää.

"Tinkimätön, jämäkkä" – itsekeskeinen pönöttäjä.

"Täydellisyyteen pyrkivä ammattilainen" – hieroo töitään loputtomiin ja antaa muiden odotuttaa itseään.

"Temperamenttinen tunneihminen" – nolo draamakuningas tai herneprinsessa.

Vaalimainosten omakehun voi ymmärtää, mutta inhimillisesti surullisinta on nähdä samoja teemoja aikanaan muistokirjoituksissa. Rivien välistä voi lukea paljon asioita, jotka aatteelleen omistautunut lujatahtoinen päättäjä olisi voinut tehdä toisin.

"Perhe oli hänelle yli kaiken" – silti hän käytti aikansa sosiaalisessa mediassa tyhjänpäiväisiä nokkeluuksia viljellen.

"Eniten iloa hänelle tuottivat lapsenlapset" – omat tenavansa hän jätti puolisonsa ja yhteiskunnan kasvatettaviksi.

"Viimeisinä aikoina värikäs vaikuttaja viihtyi usein yksin luonnon kauneuden keskellä" – kukaan ei enää halunnut tai jaksanut ottaa häntä seuraansa.

Petri Korhonen petri.e.korhonen@hs.fi
Twitter: Petri2020
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat