Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n politiikassa lyödään nyt kovaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse RAntanen
Kuva: Lasse RAntanen

Yhdysvaltain poliittisessa valtakamppailussa koettiin alkuviikosta pohjakosketus, kun republikaanisen puolueen senaattorit varoittivat yhteisessä kirjeessä Irania presidentti Barack Obaman epäluotettavuudesta kansainvälisissä neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta. Kirjeen 47 allekirjoittajaa ilmeisesti yllättyivät toimintansa nostattamien vastalauseiden voimakkuudesta. Tapaus tuskin kuitenkaan jää irralliseksi esimerkiksi siitä, miten kongressi ja Obaman hallitus ottavat näinä aikoina mittaa toisistaan.

Iran oli lyömäaseena Yhdysvaltain politiikassa jo viikkoa aiemmin. Republikaanien Washingtoniin kutsuma Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu haukkui kongressissa pitämässään puheessa neuvottelut tehottomaksi keinoksi estää Iranin ydinasehankkeet.

Tästä eteenpäin voi odottaa, että muukin ulkopolitiikka kelpaa aiempaakin paremmin välineeksi republikaanien kamppailussa demokraattista puoluetta edustavaa Obamaa vastaan. Republikaanienemmistöisessä kongressissa vaaditaan kovempia toimia sekä Venäjää vastaan Ukrainan kriisissä että terroristijärjestö Isisiä vastaan Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, eivätkä suhteet Kiinaan säästy arvostelulta.

Vastakkainasettelu kongressin ja Obaman välillä ei ole uusi. Se on jatkunut Obaman ensimmäisen kauden alusta lähtien, siis runsaat kuusi vuotta.

Obaman toisen ja siten viimeisen presidenttikauden kahden viimeisen vuoden aikana yhteenotto hakee uusia muotoja.

Marraskuun vaaleissa demokraatit menettivät enemmistönsä kongressin edustajainhuoneen lisäksi myös ylähuoneessa eli senaatissa, eivätkä he voi enää pysäyttää republikaanien lakialoitteita kuten aiemmin. Obama joutuu haastamaan kongressin suoraan presidentin huomattavalla päätösvallalla, jota täydentää mahdollisuus kaataa lakiehdotuksia veto-oikeudella. Samalla on käynnistymässä uuvuttavan pitkä kampanjointi, jossa demokraatit ja republikaanit valitsevat ehdokkaansa marraskuussa 2016 pidettäviin presidentinvaaleihin.

Uudet asetelmat monimutkaistavat republikaanien keinovalintoja.

Hieman samaan tapaan kuin Suomessa, vastustajat esittävät Yhdysvalloissakin hallituksen ja sen johdon poikkeuksellisen epäonnistuneina. Toisin kuin Suomessa, Yhdysvalloissa kuitenkin talous kehittyy lupaavasti ja työttömyys vähenee. Obaman kimppuun on aiempaa vaikeampi käydä talouden teemoilla, ja jo siksi ulkopolitiikasta kiistellään yhä näkyvämmin.

Republikaanit voisivat periaatteessa runnoa lakiesityksiään läpi kumoamalla presidentin veto-oikeuden kahden kolmasosan enemmistöllä kongressin molemmissa kamareissa. Tätä kokeiltiin huonolla menestyksellä maaliskuun alussa, kun Obama oli kaatanut pitkään kiistellyn esityksen öljyputken rakentamisesta Kanadan länsiosasta Yhdysvaltain läpi Meksikonlahdelle. Tappio oli republikaaneille nöyryyttävä, ja presidentin veto-oikeuden merkitys vain korostui.

Ongelmia aiheuttaa myös se, että republikaanien vastustamat Obaman päätökset ovat enimmäkseen suosittuja äänestäjien keskuudessa. Kyselyissä pääosa yhdysvaltalaisista haluaa normalisoida suhteita Kuubaan ja helpottaa laittomien maahanmuuttajien oleskelun laillistamista, kuten Obama on päättänyt tehdä.

Vaalikampanjoinnissa yhdeksi pääteemaksi on nousemassa keskiluokan jämähtänyt talousasema, jonka kohentamista Obama ajaa budjettiesityksissään.

Samaan aikaan Fergusonin kaupungissa uudelleen leimahtaneet jännitteet mustan väestön ja valkoisen virkavallan välillä muistuttavat, ettei Obaman loppukauden teemoja määrätä Washingtonissa. Politiikan ammattilaisille vajaat kaksi vuotta on tavattoman pitkä aika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat