Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahan vallasta kalan valtaan – Islanti ei enää kaipaa muita

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Harvassa kansantaloudessa on tapahtunut niin nopeasti niin suuria tärkeysjärjestyksen mullistuksia kuin Islannissa.

Parikymmentä vuotta sitten Islannin talouden ykkösasia oli kalastus, kymmenen vuotta sitten pankit ja halpa raha. Nyt se on taas kalastus. Pieni maa rakentuu taloutensa ykkösteeman mukaisesti, hyvässä ja pahassa.

Islannin nuoret taloushait valloittivat vuosituhannen alussa Eurooppaa halvan velkarahan voimin ja oman röyhkeytensä ajamina. Suomesta ostoslistalle kelpuutettiin pankkiiriliikkeitä, Ameria, Finnairia ja Elisaa.

Islannin päättäjät suojelivat toimia, sillä heidän omat poliittiset intressinsä saivat nostetta maailmanvalloituksen rinnalla. Rahoitusparatiisia rakennettiin yhteisvoimin. Kuplaa ei voinut olla näkemättä – jollei peittänyt silmiään.

Pankkien taseiden yhteenlaskettu arvo oli moninkertainen maan bruttokansantuotteeseen verrattuna.

Kun finanssikriisi lopulta romahdutti pankit, samalla romahti Islanti. Maa haki apua ja tukea Euroopasta. Silloinen vasemmistovetoinen hallitus jätti vuonna 2009 pyynnön päästä EU:n jäseneksi.

Äkkijyrkän romahduksen jälkeen maa on tehnyt kovan sopeutuksen. Nyt on palattu rahan vallasta kalan valtaan, ja Islanti vetää pois EU-hakemuksensa. Perustelu on, että unionin jäsenyys rajoittaisi liikaa kalastusta.

Oikeastaan kyse on siitä, että Islanti havaitsi kaksi seikkaa: tiiviisti unioniin kytkeytyneiden muiden kriisimaiden elpyminen oli kivuliaampaa ja ohjeistettua, ja Islanti nousee nyt kotimarkkinoiden voimin. Havainnot palvelevat maan nationalistissävytteistä ilmapiiriä.

Maan bruttokansantuote kasvaa kotimarkkinoiden vetämänä. Viime vuonna se nousi 1,9 prosenttia, toissa vuonna yli kolme ja tänä vuonna ehkä yli neljä.

Islannin työttömyysprosentti on alle neljä, kysyntä kasvaa ja inflaatio on terveissä lukemissa.

Vaikka kalakauppakin kannattaa, vientiä maassa edustaa vahvimmillaan turismi. Turistien määrän oletetaan kasvavan tänä vuonna 25 prosenttia, mikä luo työtä palvelu- ja rakennusalalle.

Turismia taas helpottaa se, että Islanti poimii integraatiosta itselleen sopivan palan: maa kuuluu rajamuodollisuuksista vapaaseen Schengenin alueeseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat