Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta riehaantui viimeisinä päivinään

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustajat pääsivät kuin pääsivätkin vaalilomalle lauantaina. Vielä loppuviikosta näytti hetken siltä, että tarvitaan maanantaikin. Vihreät ja vasemmistoliitto halusivat vielä yhden ylimääräisen eduskunnan istunnon. Puhemiesneuvosto ei siihen suostunut.

Sen verran eduskunnan työskentely ruuhkautui, että kuluneella viikolla oli kaksi ylimääräistä istuntopäivää, lauantai ja maanantai. Silti joitakin esityksiä pääsi raukeamaan, koska puolueet viivyttivät vuorotellen asioita valiokunnissa.

Vaaleihin on tasan viisi viikkoa aikaa. Noin kolmannes eduskunnasta lähteneistä ei palaa enää vaalien jälkeen. Huomattavasti enemmän aikaa saattaa kulua ennen kuin sinipunahallituksen puolueet ovat taas yhdessä hallituksessa.

Eduskunnan viimeisiä viikkoja on leimannut päähallituspuolueiden kokoomuksen ja Sdp:n nokittelun ja kampituksen kiihtyminen. Viimeisinä päivinä on nähty episodeja, jotka eivät ole soveliaita eduskunnan arvovallalle tai kansanedustajalta edellytettävälle vakaalle ja arvokkaalle käytökselle. Viimeisissä äänestyksissä hallituksen rivit rakoilivat. Lauantain äänestyksessä nähtiin sellainenkin erikoisuus, että vain Kimmo Sasi (kok) äänesti hallituksen esityksen puolesta.

Nykyisen eduskunnan aloittaessa kannettiin huolta lähinnä siitä, oppivatko perussuomalaisten untuvikkoedustajat talon tavoille. Muutamaa värikästä poikkeusta lukuun ottamatta perussuomalaiset eivät ole herättäneet sanottavasti huomiota. Istuntokauden lopuksi riehaantuivat erityisesti kokoomuksen ja Sdp:n kokeneet edustajat.

Meno alkoi muistuttaa peruskoulun yläluokkaa vähän ennen kesälomia. Kansanedustajatkin ovat paheksuneet eduskunnan alennustilaa.

Perinteisiä herrasmiessopimuksia ei enää noudatettu. Tästä esimerkkinä mainittakoon eduskunnan jättäneen Kari Rajamäen (sd) jarrutus ilman oleskelulupaa Suomessa olevien terveydenhuollon järjestämisessä. Rajamäen jarrutuksen vuoksi esitys raukesi, mikä sai omat puoluetoveritkin paheksumaan menettelyä.

Eduskunnan istuntokauden viimeisinä viikkoina päähallituspuolueet eivät ole kyenneet edes keskustelemaan asioista, saati sopimaan menettelytavoista. Sopimisen kanssa on ollut vähän niin ja näin vähintäänkin viime juhannuksesta lähtien, kun Jyrki Kataisen (kok) hallitus vaihtui Alexander Stubbin (kok) hallitukseen ja myös Sdp:n puheenjohtaja oli vaihtunut Jutta Urpilaisesta Antti Rinteeseen.

Kokeneimmat politiikkaa seuraavat vertaavat kokoomuksen ja Sdp:n jäisiä välejä Kalevi Sorsan (sd) neloshallituksen (1983–1987) loppuaikoihin. Sdp:n ja keskustan välit viilenivät pitkäksi aikaa, ja puheenjohtajien Sorsan ja Paavo Väyrysen (kesk) välit katkesivat ilmeisesti lopullisesti. Perimätiedon mukaan Sorsa oli tokaissut, että hän suostuu keskustelemaan Väyrysen kanssa vain julkisen notaarin ollessa läsnä.

Konfliktin seurauksena Väyrynen solmi kokoomuksen puheenjohtajan Ilkka Suomisen ja Rkp:n puheenjohtajan Christoffer Taxellin kanssa kassakaappisopimuksen vuoden 1987 jälkeen muodostettavasta porvarihallituksesta. Demaritaustainen presidentti Mauno Koivisto ajatteli hallituskuvioista toisin, ja niin syntyi Harri Holkerin (kok) sinipunahallitus.

Sorsan ja Väyrysen välirikon jälkeen kesti 16 vuotta ennen kuin Sdp ja keskusta mahtuivat taas yhtä aikaa hallitukseen, ensin Anneli Jäätteenmäen ja sitten Matti Vanhasen toimiessa pääministerinä.

Historian luulisi opettavan sinipunapuolueita. Keskustalle tietysti sopii, jos lähivuosina ja -vuosikymmeninä hallitus saadaan kokoon vain, jos keskusta on hallituksen toinen pääpuolue.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat